Zorro приніс негоду в Галичину.

 

У ніч із 13 на 14 серпня територією Європи пройшли грози з сильним вітром і градом. Зачепило й Україну, найбільше – північні та західні області.

 

У ніч проти 14 серпня циклон пройшов Західною Європою та через захід і північ України. На мапі бачимо, над якими країнами небо блимало і гриміло. Джерело: lightningmaps.org

 

Через негоду цієї ночі залишилися знеструмленими 205 населених пунктів у п’яти областях України: Чернігівській (105), Львівській (40), Чернівецькій (26), Київській (24) і Житомирській (10), – інформує ДСНС. Унаслідок гроз, вітру й граду пошкоджено будинки та господарські споруди, покрівлі, повалено дерева не лише в цих областях, а також на Хмельниччині й Тернопільщині.

 

За прогнозами, у зв`язку з дощами очiкуються пiдйоми рiвнiв води: 14–15 серпня на рiчках басейнiв Сяну, Днiстра (Львiвська, Iвано-Франкiвська обл.) на 0,2–1,2 м, на річках Закарпаття – 0,2–1,0 м; 14–16 серпня на рiчках басейну Захiдного Бугу (Львiвська, Волинська обл.) на 0,2–0,7 м.

 

Мiсцями можливе затоплення заплав, сільськогосподарських угiдь. У разі злив імовiрне початкове затоплення господарств у прирічкових населених пунктах Старосамбiрського, Самбiрського, Туркiвського та Дрогобицького районів Львiвщини. У горах iснує загроза формування селевих потокiв.

 

За даними Укргідрометцентру, негоду спричинено переміщенням активного атмосферного фронту із Центральної Європи, який зачепив західні, північні та Вінницьку області України. Тож 14–15 серпня тут і надалі дощитиме.

 

Погода на 14 серпня. Джерело: meteo.gov.ua.

 

Грозові дощі на заході України, Житомирщині й у північних районах Київщини зумовив атмосферний фронт, пов’язаний із локальним циклоном на ім’я Zorro, – зазначила на своїй fb-сторінці синоптикиня Наталя Діденко. Проте значну частину території України він не зачепив, тож тут залишається суха малохмарна погода, яку забезпечує східний антициклон Andrea.

 

За даними Наталі Діденко, 15 серпня на заході України йтимуть короткочасні грозові дощі, можливі гради та шквали. На решті ж території України – суха погода та висока пожежна небезпека.

 

 

Щодо вітру, то в західних областях він буде помірний, північно-західний, місцями можливі шквали 15–20 метрів за секунду. На півночі, у центральних областях та на Одещині переважатиме південний вітер із сильними поривами.

 

У південній частині, на сході та в більшості центральних областей України, крім Вінниччини, завтра буде спекотно – 30–34 градуси. Натомість на заході температура підніметься лише до +18–23 градусів.

 

На півночі ж України в четвер буде різноманітно: в Житомирській області повітря прогріється лише до 20–23 градусів тепла, в Київській – до 23–25, на Чернігівщині буде +25–27 градусів, а на Сумщині – 26–31 градус тепла.

 

15–16 серпня в Україні збережеться мінлива хмарність, повідомляє Укрінформ. 16 серпня на Житомирщині, Київщині, Хмельниччині та Вінниччині місцями короткочасний дощ, гроза, на решті території – без опадів. Вітер південний із переходом на північно-західний, 7–12 м/с. Температура повітря в західних і Житомирській областях уночі знизиться до +8–13, вдень становитиме 18–23 тепла; у Вінницькій, Київській, Чернігівській областях уночі 12–17°С, удень 21–26; на решті території вночі буде 14–19 градусів тепла, а вдень +26–31.

 

17–18 серпня у східній половині країни – короткочасні дощі, місцями грози, на решті території – без істотних опадів. Температура в західних, північних та більшості центральних областей вночі становитиме 9–15°С, вдень 17 серпня 18–24°С, 18 серпня – 21–27°С. На решті території вночі буде 12–18 тепла, на узбережжі морів – до 20°С, а вдень +23–29.

 

14.08.2019