Піймали львів’янина, який працював на російську розвідку.


Військового пенсіонера зі Львова, який збирав інформацію на замовлення спецслужб Російської Федерації, викрили контррозвідники Служби безпеки України.

 

 

Як інформує Управління Служби безпеки України у Львівській області, оперативники встановили, що військового пенсіонера, керівника однієї з громадських організацій, російські спецслужби завербували ще 2014 року. За завданням російських кураторів чоловік збирав розвідувальну інформацію про політичних і громадських діячів, підрозділи Збройних сил України, спеціальні та правоохоронні органи, іноземних військових інструкторів у Західному регіоні держави. А зібрані дані передавав російському розвіднику, який «працював» під дипломатичним прикриттям генконсульства Російської Федерації у Львові.

 

Чоловікові повідомили про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Матеріали справи скеровано до суду.

 

Водночас дипломата-шпигуна за діяльність, несумісну зі статусом консульської посадової особи, МЗС України оголосило persona non grata. Він уже залишив територію нашої держави.

 

 

 

Нагадаємо, наприкінці червня низка ЗМІ повідомили, що з України вислали консула-радника генконсульства Російської Федерації у Львові Андрія Грєкалова, який начебто здійснював шпигунську діяльність проти України. Першим інформацію про це поширив "Український мілітарний портал". За його даними, Грєкалова вислали ще 18 червня, оскільки українська контррозвідка задокументувала факти його шпигунської діяльності, тож "відповідно до статті 23 Віденської конвенції про консульські відносини 1963 року, Міністерством закордонних справ України було оголошено Грєкалова персоною нон ґрата в Україні". Проте станом на сьогодні ця інформація на сайті "Українського мілітарного порталу" відсутня. 

 

13.08.2019