Україна дозволила російському літаку пролетіти над Львовом.

 

Державне підприємство обслуговування повітряного руху "Украерорух" надало дозвіл російському пасажирському літаку на проходження повітряного простору над Львовом і Луцьком. Політ відбувся 7 серпня. Літак рейсом Барі-Москва компанії S7 Airlines (офіційна назва – ВАТ "Авіакомпанія «Сибір»") попросив проходження українським повітряним простором через недобрі погодні умови в небі над Польщею. Нагадаємо, восени 2015 року Україна розірвала авіаційне сполучення з Росією і заборонила російським авіаційним компаніям входити в український повітряний простір, вимагаючи припинити незаконні перельоти до окупованого Криму.

 

 

"7 серпня 2019 року пілот повітряного судна російської авіакомпанії «Глобус» Boeing-738 REG –VQBMG, виконуючи рейс GLP636 з м. Барі (Італія) до м. Москви (РФ), у зв’язку з обходом активної грозової діяльності, отримав дозвіл на використання повітряного простору України від Украероцентру в зоні відповідальності Львівського районного диспетчерського центру. Наші працівники керувалися рішенням Ради з безпеки польотів Державної авіаційної служби України від 2 грудня 2015 року, законодавчими й нормативно-правовими актами України в галузі авіації й у сфері використання повітряного простору, дотримуючись стандартів ICAO. Також дії персоналу у випадку необхідності обходу повітряними суднами небезпечних метеоявищ передбачені в угоді (LоA) між органами обслуговування повітряного руху України та Словаччини й інших сусідніх країн", – пояснили в компанії "Украерорух".

 

Boeing-738 зайшов в український повітряний простір о 15:07UTC через навігаційну точку LADOB на ешелоні FL370 та вийшов о 15:33UTC через навігаційну точку AMIRI на ешелоні FL370. 

 

В.о. директора "Украероруху" Олександр Доценко заявив, що для національного провайдера аеронавігаційного обслуговування "безпека польотів повітряних суден у повітряному просторі України залишається в пріоритеті".


У самому рішенні ДАСУ, на котре покликаються чиновники, зазначено, що у випадках обходу небезпечних метеоявищ (якщо обхід без входу до повітряного простору України може призвести до аварійної ситуації з літаком) повітряним суднам, включаючи ті, що зареєстровані в РФ, може бути дозволено вхід до повітряного простору України.

 

Міністр інфраструктури Володимир Омелян підтримав дії підпорядкованої міністерству компанії. 

 

"Диспетчер Львівського РДЦ запитав дозвіл у провідного інженера Украероцентру на вхід ПС Boeing-733 REG -VQBMG (а\к «Глобус» Російська Федерація) у зв’язку з необхідністю обходу небезпечних явищ погоди. Дозвіл було надано", – сказав Омелян у коментарі "Львівському порталу".

 

09.08.2019