Зеленський відвідав Варфоломія, однак жодної спільної заяви не підписано.

 

Президент Зеленський, перебуваючи з офіційним візитом у Туреччині, зустрівся з Вселенським Патріархом Варфоломієм. Зустріч була ініційована українською стороною, однак, як пише  ВВС News Україна, щось пішло не так — жодної спільної заяви, як це планувалося раніше, підписано не було. 

 


Фото зі сторінки Андрія Юраша у fb

 

"Перед зустріччю між представниками Константинополя та Офісом президента Зеленського виникли непорозуміння. Зокрема, спочатку планувалось, що Патріарх та Президент України підпишуть спільну заяву. Про плани підписання документа ВВС News Україна підтверджували джерела як у Києві, так і в Стамбулі. Проте в останній момент сторони не порозумілись і, як стверджують співрозмовники, у команді Президента відмовилася підписувати документ, який готували на Фанарі у співпраці з МЗС. За словами одного зі співрозмовників, заява переважно мала стосуватись екологічної тематики, адже Варфоломій відомий своєю діяльністю у цій сфері, його навіть часто неформально називають "зеленим Патріархом", — йдеться у замітці ВВС News Україна.

 

Втім Зеленський у резиденції Патріарха спілкувався з Варфоломієм і – протягом години — у вузькому колі, і в розширеному форматі – за участі делегацій. У складі української делегації були посол України в Туреччині Андрій Сібіха, генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман, заступник керівник Офісу президента України Вадим Пристайко, помічник президента України Андрій Єрмак; примітно, що на зустрічі не було єрархів ПЦУ, натомість був голова київської Ставропігії — постійного представництва Константинопольської православної церкви в Києві архімандрит Михаїл (Аніщенко). Патріарх, вітаючи українського президента, підкреслив незалежність ПЦУ: "Ми з Константинополя, як дали вам хрещення  1031 рік тому, так і тепер дали незалежність, можливість вашої Церкві виконувати свою роботу самостійно і без будь-якого зовнішнього втручання. Звідси, з Константинополя, з Фанару, у нас буде тільки захист і  постійні молитви за успіх її роботи. Ми посилаємо благословення і любов Константинопольської Церкви-матері всьому благочестивому українському народу." Потім вони мали святковий обід, який тривав понад годину. Опісля Зеленський відвідав Георгіївський кафедральний собор, в якому предстоятель ПЦУ Епіфаній отримував Томос про автокефалію. І насамкінець Варфоломій з усмішкою та традиційними прощаннями з поцілунками провів Зеленського з патріархії аж до авто.

 

Ініціативу Зеленського зустрітися з Варфоломієм дуже позитивно прокоментував один із двигунів процесу об'єднання українських Церков в команді Петра Порошенка Андрій Юраш.  

 

"Симптоматично і важливо, що свою зовнішньополітичну стратегію у релігійному вимірі Президент Володимир Зеленський почав з відвідання Константинополя (Стамбула), де на Фанарі зустрівся з Вселенським, першим за честю у православному світі Патріархом Варфоломієм. В основі цієї важливості не тільки факт формального продовження дипломатичної лінії, започаткованої ще Леонідом Кучмою, але й сутнісне усвідомлення реалій поточного моменту, в рамках якого саме Константинопольський Патріархат є найвпливовішим формотворчим чинником. [...] Будь-який підрив чи підваження стосунків з Константинополем загрожує підривом релігійноі стабільності і безпеки у нашій державі.
У цьому, власне, й полягає стратегічне та символічне значення сьогоднішньої зустрічі Президента Зеленського з Патріархом Варфоломієм, оскільки подовження і розвиток стосунків з Фанаром — основа і запорука релігійноі стабільності у Державі", — написав Юраш-старший (молодший, Святослав, нагадаємо, тепер є народним депутатом від партії "Слуга народу") у себе на fb.

 

 

Цікаво, що Володимир Зеленський, який після зустрічі з Патріархом Варфоломієм дуже скупо розмовляв із журналістами, не зміг пояснити, чому не було підписано спільної заяви – навіть на таку політично нейтральну "зелену" тематику.

 

"Про все, що бентежить всіх, говорили. Я дуже радий, що ми маємо тут потужну підтримку не тільки на політичному рівні", — єдине, що сказав він.

 


Цікаво порівняти вираз обличчя співрозмовників під час попередньої зустрічі Патріарха з українським президентом

 

 

08.08.2019