Львів, Тернопіль та Ів.-Франківськ – лідери рейтингу доступності.


Львів, Івано-Франківськ і Тернопіль потрапили до першої десятки рейтингу доступності міст, що його уклав український активіст, спортсмен, блогер, мандрівник і співзасновник ініціативи «Доступно.UA» Дмитро Щебетюк.

 

 

Дмитро Щебетюк. Фото: facebook.com/dostupnoukraine

 

Львів очолює рейтинг, Івано-Франківськ – третій, а Тернопіль завершує першу десятку. Загалом у переліку – 23 міста. Перша десятка виглядає так:

 

1. Львів

2. Вінниця

3. Івано-Франківськ

4. Київ

5. Кропивницький

6. Черкаси

7. Слов’янськ

8. Чернівці

9. Одеса

10. Тернопіль

 

За словами Щебетюка, цей рейтинг «не можна називати навіть приближеним до об’єктивного», він є дуже особистим, проте вже впродовж року буде створено значно об’єктивніший Рейтинг доступності міст разом із «Доступно.UA» із чіткими критеріями й параметрами. До нього ввійдуть 10 міст із населенням 100–250 тисяч осіб.

 

Як зазначив активіст, у своєму рейтингу він зважав на такі аспекти, як питання доступного транспорту, тротуарів, закладів, держустанов, а також внутрішнє відчуття безпеки в місті. За його словами, з певними містами визначитися було доволі складно, і ті, які опинилися на останніх місцях, за певними критеріями можуть бути серед лідерів. Водночас міста, які займають верхні позиції, мають ще багато невирішених питань. Проте загалом тенденція в Україні в плані доступності – все ж на краще.

 

 

Щодо проекту Рейтинг доступності міст України від «Доступно.UA», то вже 12 серпня його учасники приїдуть до Івано-Франківська, з якого й почнуть створювати пілотний рейтинг безбар’єрності українських міст.

 

18 серпня проект організує майстер-клас для всіх охочих стати монітором і познайомитися з методикою оцінки свого міста в Тернополі.

 

До участі запрошують місцевих активістів, волонтерів, громадські ініціативи й усіх охочих зробити своє місто комфортним.

 

 

Для довідки:

 

Мета Рейтингу доступності міст – порушити питання важливості безбар’єрного простору в українських містах. А також показати престиж i переваги від створення комфортного громадського простору для маломобільних груп населення: людей з інвалідністю, людей з маленькими дітьми та дитячими візочками, літніх людей, мандрівників із важкими валізами та ін.

 

Для цього протягом року буде проведено моніторинг міського простору 10 міст на відповідність державним будівельним нормам. Рейтинг кожного сформують шляхом перевірки державних закладів, об’єктів інфраструктури, закладів харчування, громадських вбиралень, культурних закладів, публічних просторів тощо.

 

За підсумками перевірок експерти «Доступно.UA» розроблять рекомендації щодо якісних змін і передадуть їх представникам місцевої влади. Усі подальші зміни моніторитимуть і запрошують долучитися до цього місцеву громаду.

 

Першими містами, якi Доступно.UA перевірить i внесе до рейтингу, стануть Івано-Франківськ (11–17 серпня) i Тернопіль (17–24 серпня). Також на цьому етапі до рейтингу увійдуть такі українські міста з населенням від 100 до 250 тисяч: Миколаїв, Херсон, Чернігів, Суми, Полтава, Черкаси, Вінниця, Кам’янець-Подільський.

 

 

08.08.2019