Міфи Зальцбурзького фестивалю - III

Опери для дітей – «Спів чарівного острова» і «Медея Camp»

 

Сцена з вистави «Спів чарівного острова». Фото: Erika Meyer.

 

Постановка Саймона Стоуна – не єдина «Медея» цьогорічного Зальцбурзького фестивалю. Команда мистців за активної підтримки спонсорів провадить серії дитячих опер, концертів і театральних перформансів.

  

Сцена з вистави «Спів чарівного острова». Фото: Erika Meyer.

 

Честь відкриття фестивалю належала не «великим оперним історіям», а прем’єрі дитячої опери «Спів чарівного острова» за мотивами сюжету про чаклунку Альчіну (з епосу Людовіко Аріосто «Несамовитий Роланд»). 

Сцена з вистави «Спів чарівного острова». Фото: Erika Meyer.

 

Сюжет про магічну силу володарки чарівного острова осучаснив, а точніше, переписав наново молодий німецький композитор і лібретист Маріус Фелікс Лянге з неабияким знанням дитячої психології.

Сцена з вистави «Спів чарівного острова». Фото: Erika Meyer.

 

Чудове режисерське і сценічне втілення опера отримала з легкої руки двох професіоналів – Андреаса Вайріха (режисер) і Каті Ротрекль (сценограф). Відомий львів’янам німецький режисер Андреас Вайріх вже давно зарекомендував себе як експерт з питань гештальту сценічних дивосвітів – від замкових (Свірзький замок – «Алкід» Д. Бортнянського) та алегоричних (Дерево – «Розбитий глек» В. Ульмана) до космічних (Місяць – «Спів чарівного острова»).

Сцена з вистави «Спів чарівного острова». Фото: Erika Meyer.

 

За сюжетом нової дитячої версії генделівської опери «Альчіна», також представленої на Зальцбурзькому фестивалі, усі учасники дійства летять до місяця на Гипогрифі.

 

Щодо подробиць постановки чарівної опери про землю і космос, про польоти Альчіни і її веселої компанії уві сні та наяву режисер обіцяв детальніше розповісти в інтерв’ю. Тому перейдемо відразу до «дитячої» «Медеї».

 

Сцена з дитячої вистави «Медея». Фото: Erika Meyer.

 

Початкова реакція відторгнення такого «сюжету для дітей» зрозуміла: якщо інтерпретація міфу про острів чаклунки Альчіни знаходить адекватний відгук у дитячій психології з любов’ю до казок, дивацтв, перевтілень звірів, людей, природних стихій, то дитячий інтерес до постановки «Медеї» викликає здивування і неабиякий інтерес.

 

Як можуть реагувати діти на таку жахливу історію з давньогрецької міфології? Як може вмістити дитячий розум той факт, що матір вбиває власних дітей з помсти, з відчаю і ревнощів?

 

На це питання вирішили відповісти професійна команда мистців проєкту «Медеа Camp»: керівник проекту – Ганне Мутшпіль-Пайєр, музичний керівник – Рафаель Шлюсельберґ, режисер – Анна Бернрайтер, сценографія і костюми – Ганна Йоллінґер і Манфред Райнер, керівник хору Ульріх Перманшлягер. Організація проєкту австрійською компанією Musikvermittlung у галузі класичної музики проявилася на найвищому рівні.

Сцена з дитячої вистави «Медея». Фото: Erika Meyer.

 

Діти, задіяні у проєкті «Медея Camp», разом зі своїми наставниками і мистцями були відкомандировані на цілий тиждень у замок Аренберґ. За п’ять днів треба було не тільки вивчити ролі, виготовити власними руками костюми і декорації, а й розробити концепцію цілої вистави.

 

Строга дисципліна часу репетицій (хто вчить діалоги, хто проводить сценічні, оркестрові та хорові репетиції і т.д.) поєднувалася з вибухом креативу і реалізацією спонтанних ідей самими дітьми.

 

Репетиції оркестрових груп проводили музиканти оркестру Віденської філармонії. Ось так за один тиждень була створена 40-хвилинна композиція під назвою «музично-театральний коментар Medea Camp», котра ввела у події опери Л. Керубіні.

 

Сцена з дитячої вистави «Медея». Фото: Erika Meyer.

 

 Як вже згадувалося, постановку «Медеї» для дорослих здійснили лауреат Nestroy-Theaterpreises (2018) Саймон Стоун і лауреат Herbert von Karajan Musikpreis Томас Генґельброк.

 

Керівники дитячого проекту після прем’єри поділилися результатами цікавого творчого експерименту: фінал «Медеї Camp» діти мусили створити самостійно. Діти, як і сучасні режисери, не дотрималися джерел і завершили твір по-своєму. Вони врятували і Медею, і її дітей.

Сцена з дитячої вистави «Медея». Фото: Erika Meyer.

 

Античний хор бере дику чаклунку під свою опіку. А діти залишаються жити як разом з Медеєю, так і з Ясоном та Главкою. Після розлучення і виснажливої боротьби батьки починають мирно будувати кожен своє майбутнє, піклуватися про спільних дітей, і народжувати нових.

 

На роль Медеї керівники проекту залучили професійну сопраністку Клаудію Гьобель. Дитячий оркестр виконував фрагменти з опери Л. Керубіні у колі музикантів оркестру Віденської філармонії, котрі багато років поспіль здійснюють спільні проекти зі Зальцбурзьким фестивалем та австрійськими музичними школами. Фінансову підтримку для організації літніх дитячих оперних таборів надає зальцбурзький філіал American Austrian Foundation.

06.08.2019