На Ринку Івано-Франківська повністю перекладуть пам’ятку архітектури

Будинок на площі Ринок, 5 у центрі Івано-Франківська «буде перебудовано (перекладено) з повним збереженням фасаду та пристосуванням горищного простору». Дозвіл обласного ДАБІ на виконання таких робіт видали 12 липня цього року. Про це повідомило Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності ІФ міської ради.

 

 

Як зазначили в управлінні, саме перебудову рекомендував Львівський інститут «Укрзахідпроектреставрація» після проведення ґрунтовного дослідження. Окрім того, фахівці інституту визнали, що протиаварійні заходи, які виконали в цій будівлі раніше, – металеві тяжі, засипка підвалів, дахові підпори – не забезпечили стабілізації будинку та зменшення деформацій. Будівлю визнано «ветхою» із фізичним зношенням майже 70%.

 

 

Будинок на площі Ринок, 5 зведено 1870 року. Ця будівля відома, зокрема, тим, що 27 квітня 1904 року тут народився Артур Бернцвайг – майбутній голова Федеральної резервної системи США Артур Бернс.

 

Фасад будинку виглядає цілком пристойно, тут навіть працює крамничка. Проте сама пам’ятка архітектури давно перебуває в аварійному стані, а її внутрішній дворик фактично перетворився на руїни.

 

Ще 2005 року спеціалісти «Укрзахідпроектреставрації» провели докладне дослідження стану цієї будівлі та визнали його як аварійний, а фізичний знос будинку становив 68%, – нагадує «Курс». У висновку йшлося про те, що «існуючий стан конструктивних елементів не може гарантувати безпеку при подальшій експлуатації будинку». Тож інститут рекомендував повну перекладку будинку з його відтворенням.

 

 

2017 року повідомляли, що знайшовся інвестор, готовий відбудувати пам’ятку. Тоді ж начальник міського відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак сказав, що департамент архітектури працюватиме над вихідними даними: містобудівні обмеження, реставраційне завдання, участь у підготовці акта обстеження, акта втрати первісного виду, втрати технічного стану. Однак скільки часу займе підготовка паперів, передбачити не міг.


Як зазначено на сайті виконкому Івано-Франківської міської ради, містобудівні умови та обмеження затверджено приватному підприємству «Стан плюс» фізичної особи Оксани Хованець – власниці нежитлових приміщень на першому поверсі цього будинку.

 

 

Нещодавно біля будівлі почали встановлювати будівельний паркан, що спричинило ажіотаж серед місцевих мешканців. Тож в управлінні міської ради пояснили причини цієї діяльності.

 

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

Історію руйнування будівлі кілька років тому розповідало видання «Курс» із посиланням на франківського архітектора Зіновія Соколовського. За словами пана Соколовського, на площі Ринок, 4 стояв триповерховий будинок, споруджений ще у ХVІІІ столітті. З 1777 року там розміщувалася перша міська аптека, яка за давністю поступається лише львівській. 1999-го в будинку з’явилася тріщина, і спеціалісти вирішили, що конструктиви пам’ятки архітектури – в надто важкому стані. Пам’ятку знесли методом завалу. Роботу вела приватна структура (власник готелю «Надія»), яка мала зберегти в новобудові автентичність фасаду. Натомість поряд із триповерховою забудовою звели шестиповерхову будівлю з примітивним декором, яка не «вписувалася» в навколишній простір. Понад те, під час будівельних робіт обвалилася частина сусідньої кам’яниці – пам’ятки архітектури місцевого значення, якої ніхто так і не ремонтував.

01.08.2019