У США вперше за 10 років знизили базову ставку. 

Волл-стрит відреагував падінням акцій.

 

                                    директор ФРС Джером Павелл

 

Федеральна резервна система США вперше за 10 років знизила базову відсоткову ставку – на 25 базисних пунктів до 2–2,25% річних. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. У ФРЗ вважають, що це допоможе зростанню американської економіки. 

 

У прес-релізі Федеральної резервної системи зазначається: незважаючи на те, що рівень безробіття в США залишається низьким, економіка зростає помірними темпами, рішення про зниження ставки було ухвалено на тлі уповільнення зростання глобальної економіки. Метою американського центрального банку є підтримка умов, які стимулюють стабільний ринок праці, економічне зростання і стримування інфляції на рівні нижче двох відсотків.

 

Після зниження ставки курси акцій на американських біржах впали, оскільки інвестори очікували, що центральний банк оголосить про готовність продовжувати зниження ставки для підтримки економіки, чого не сталося.

 

Багато фінансових аналітиків скритикували рішення – стверджують, що ФРС таким чином догоджає президентові США Дональдові Трампу, котрий вже неодноразово вимагав зниження відсоткової ставки. Деякі коментатори вбачають у рішенні про зниження ставки також занепокоєння про наслідки тарифних воєн американської адміністрації з Китаєм для американської та глобальної економіки.

 

Тим часом і сам Трамп розкритикував це рішення ФРС, назвавши його недостатнім, і звинуватив в цьому директора резервної системи Джерома Павелла (Jerome Powell). «Павелл як завжди розчарував нас, але він хоча б покінчив з періодом кількісного посилення, який не повинен був починатися – і не було б інфляції. У будь-якому разі, ми у виграші, але очевидно, що великої підтримки від ФРС мені не отримати», – написав Трамп на своїй сторінці у Twitter.

 

Водночас багато аналітиків ринку схвально відгукнулося про рішення ФРС. Наприклад, директор фінансової компанії Commonwealth Financial Network Бред Макміллан (Brad McMillan) в інтерв'ю виданню MarketWatch стверджує, що це короткочасна реакція фінансових ринків, які поки що не усвідомлюють, що такого кроку, наймовірніше, буде достатньо для стимулювання економічного зростання. «Водночас фундамент американської економіки залишається міцним», – наголосив Макміллан. 

01.08.2019