Комітет Сенату США схвалив введення санкцій щодо компаній, які будують "Північний потік-2".

 

Комітет Сенату США з міжнародних відносин ухвалив у середу, 31 липня, законопроект про запровадження санкцій проти компаній і фізичних осіб, котрі беруть участь у будівництві газогону «Північний потік – 2». За підтримку «Закону про захист енергетичної безпеки Європи» проголосували 20 членів комітету, проти були два сенатори. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

 

Законопроєкт про накладання санкцій на компанії з глибоководних газопроводів, що будують російський проєкт "Північний потік-2", схвалений комітетом 20 голосами до 2. Проти виступили республіканський сенатор Ренд Пол (Rand Paul) та сенатор-демократ Том Удалл (Tom Udall). Пол заявив, що не варто йти на прю зі союзниками США та «завдавати шкоди міжнародним компаніям, у яких працюють тисячі американців». 

 

Законопроект «про захист енергетичної безпеки Європи» був підготовлений сенатором-республіканцем Тедом Крузом (Ted Cruz) і демократкою Джин Шагін (Jeanne Shaheen). Він передбачає заборону на в'їзд до США і заморозку активів, які перебувають у юрисдикції США, будь-яких осіб, котрі причетні до «продажу, оренди, надання або сприяння в наданні» суден для укладання в морі російських трубопроводів на глибині 30 метрів і більше. «У Росії є досвід використання енергії як зброї», – заявив  республіканський сенатор Тед Крус. Шагін зазначила, що наразі ці штрафні заходи торкнуться тільки швейцарської компанії Allseas Group SA та італійської Saipem SpA.

 

Законопроєкт є наслідком занепокоєння впливом Росії на Європу. Щоби стати законом, проект має бути ухвалений Сенатом, Палатою представників та особисто Дональдом Трампом.

 

Законопроект передбачає застосування обмежувальних заходів стосовно компаній, які мають угоди на прокладання труб для "Північного потоку-2", зокрема щодо швейцарської компанії Allseas та італійської Saipem. Пропонується також посилювати тиск на "Газпром" і п'ять компаній-партнерів по "Північному потоку-2": Uniper і Wintershall з Німеччини, британсько-нідерландську Shell, OMV з Австрії та Engie з Франції. Крім цього, законопроєкт передбачає санкції проти компаній, які проводять страхування газопроводу.

31.07.2019