Натискання кнопки Like на сайтах вимагатиме додаткової санкції користувачів.

При цьому з’являтиметься табличка-попередження про збір персональних даних.

 

 

Сайти, на яких є кнопка Like («подобається») соціальної мережі Facebook, нарівні з цієї соцмережею нестимуть відповідальність за збір особистих даних користувачів. Таке рішення ухвалив Суд Європейської Унії в понеділок, 29 липня. Згідно з його постановою, інтернет-сторінки в таких випадках зобов'язані попереджати своїх відвідувачів про те, що їхні дані передаються співробітникам Facebook, і пояснювати, з якою метою це робиться.

 

«Виставляючи кнопку Like, сайт прагне оптимізувати свою рекламу й отримати економічну вигоду. При цьому відповідальність за подальшу обробку даних лежить тільки на соцмережі, а інші сайти не мають впливу на рішення, пов'язані з цим процесом», – йдеться в рішенні суду, яке цитує телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Цю справу розглядали у зв'язку зі зверненням Товариства захисту прав споживачів у федеральній землі Північний Райн-Вестфалія (Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen), яке звинуватило німецьку інтернет-крамницю одягу Fashion ID в зборі даних користувачів без їхньої згоди.

 

Як зазначено в постанові Суду ЄУ, Fashion ID інтегрувала в свій сайт кнопку Gefällt mir (по-німецьки: «подобається») з Facebook, очевидно, це призвело до того, що дані користувача, який відкриває сторінку магазину, надсилалися співробітникам офісу Facebook в Ірландії. «Зрозуміло, що ця передача даних відбувається без відома самого користувача і незалежно від того, чи зареєстрований він у соцмережі», – йдеться позовній заяві Товариства захисту прав споживачів.

 

Вищий земельний суд у Дюссельдорфі, в який було подано позов проти Fashion ID, своєю чергою, звернувся до Суду ЄУ з проханням розтлумачити правозастосування положень законів Євроунії про захист особистих даних.

 

29.07.2019