У Львові знесуть будинок відомого мецената Терлецького.

Будинок на вулиці Сахарова, 52, у Львові, де колись мешкав відомий фармацевт і меценат Михайло Терлецький, знесуть. А на його місці побудують триповерховий офіс. Відповідне рішення ухвалив виконком Львівської міської ради.

 

Будинок на Сахарова, 52, звели 1907 року. Він не був занесений до реєстру пам’яток, а в 1990-х роках зазнав значної перебудови

 

Виконавчий комітет затвердив для ТзОВ «Інсула інвест» містобудівні умови та обмеження на проектування будівництва офісного центру з підземним паркінгом на вул. Академіка А. Сахарова, 52, зі знесенням існуючої будівлі, – повідомили в прес-службі ЛМР. За знесення будинку та зведення на його місці офісної будівлі проголосували шестеро з восьми членів виконкому, ще двоє утрималися.

 

Під час обговорення того, чи не є ця будівля пам’яткою, начальник управління архітектури та урбаністики ЛМР Юліан Чаплінський зазначив: «Цей об’єкт на вул. Сахарова у 90-х роках був перебудований. Тобто це об’єкт, який був повністю надбудований, був змінений його і образ, і характер, і планувальна структура ще в 90-х роках. Тобто там і ота червона дахівка, і та пірамідальна вежечка, і дуже багато декору, який був приліплений… І всі вікна були замінені на пластикові. Тож відповідно врахувати, що це є пам’ятка, ми не маємо юридичного права. І власники, які є в тому числі власниками земельної ділянки, хочуть побудувати там триповерховий офіс, щось схоже на Futura Hub, що на вул. Кульпарківській, але в три поверхи».

 

 

На Сахарова, 52, дозволили збудувати от таке

 

Як інформує видання «Наші гроші», з 2011 року власником будинку на Сахарова, 52, було ПАТ «Фарлеп-Інвест». Кілька місяців тому, 7 травня 2019 року, товариство продало його ТОВ «Інсула Інвест». Разом із будинком фірма того самого дня придбала земельну ділянку площею 0,13 га.

Власником ТОВ «Інсула-Інвест» є Олександр Берба. Він також володіє ще низкою фірм, пов’язаних з компанією «Авалон» депутата Львівської міської ради Григорія Козловського. Берба є засновником фірми ЖБК «Авалон комфорт-6», ЖБК «Авалон Гарден -3», раніше очолював ТОВ «Авалон інк».

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Михайло ТЕРЛЕЦЬКИЙ – фармацевт, меценат, громадський діяч, із 1927 по 1944 рік був власником аптеки «Під чорним орлом» на розі площі Ринок, більше відомої як аптека-музей. Активіст товариства «Просвіта», «Рідної школи», збирав надбання української культури. Був великим шанувальником спорту.

 

Інтер'єр аптеки "Під чорним орлом"

 

Завдяки його зусиллям аптека «Під Чорним орлом» стала своєрідним культурним осередком для української еліти. А в домі Михайла Терлецького щосуботи бували літератори, науковці, митці, серед яких – багато відомих, як-от Олександр Олесь, Іван Труш.

При аптеці існував Благодійний фонд, а для хворих лічниці Андрея Шептицького Терлецький відпускав ліки безкоштовно. Крім того, встановлював стипендії землякам для навчання у Львівському університеті. Щороку в нього працювали двоє-троє студентів-фармацевтів, яких він утримував.

Із початком Другої світової війни та приходом радянської армії в Терлецького відібрали половину будинку, примусили покинути аптеку та перейти на працю до іншої. Терлецький хотів емігрувати, проте не зміг залишити улюблений Львів.

Михайло Терлецький помер 1966 року, похований на Личаківському цвинтарі.

26.07.2019