Зеленський помилував "в'язня Кремля" Литвінова.

 

Президент України Володимир Зеленський видав указ про помилування "в’язня Кремля" Сергія Литвінова. Росія передала Україні Литвінова для відбування покарання згідно з Конвенцією про передачу засуджених осіб.

 

Про помилування Литвінова повідомив у Facebook заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

 

 

З його слів, на виконання указу Президента від 11 липня він "підписав наказ про негайне звільнення Сергія Литвінова з Диканівської виправної колонії (Харків)".

 

Фактичне звільнення Литвінова відбудеться найближчим часом, коли документи надійдуть у колонію.

 

Нагадаємо, у червні журналісти "Громадського" оприлюднили відеосюжет про те, що український політв'язень Сергій Литвінов, засуджений у Росії за сфабрикованими звинуваченнями, насправді вже п'ять місяців відбуває покарання в Україні.

 

Литвінов заявив: "Я сам не розумію, що тут роблю. Мене депортували на батьківщину з Магадана. В Магадані в суді мені сказали, що Україна погодилась, аби я відбував термін вдома. Але Україна не могла такого сказати. Привезли мене в Старобільськ у СІЗО, засідання Біловодський суд [Луганської області] проводив без мене, і суд вже мене відправив сюди у виправну колонію".

 

Згідно з ухвалою Біловодського райсуду Луганської області, Литвінова перевели відбувати покарання з Росії в Україну за клопотанням Мін'юсту України.

 

У Росії Сергій пробув у в'язниці 5 років. Керівництво Диканівської колонії підтвердило, що йому — згідно з Конвенцією про передачу засуджених — залишилося ще 3,5 роки відсидіти тут.

 

Як пояснювала координаторка "Медійної ініціативи за права людини" Марія Томак, той факт, що Литвінов переїхав в Україну, не означав автоматичного його звільнення.

 

Томак прогнозувала, що Литвінова таки звільнять, але Росія більше не передаватиме Україні політв’язнів за тією ж процедурою, оскільки вважатиме, що офіційний Київ порушив домовленості.

 

у Росії Литвінова затримали за звинуваченням у вбивстві 38 фіктивних осіб на Луганщині батальйоном "Дніпро-1", до складу якого нібито входив Литвінов, і вимагали 25 років ув'язнення. Потім йому змінили обвинувачення на розбій.

 

12.07.2019