Зеленський заявив Кличку про намір передати повноваження бурмистра виконавчій вертикалі.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив про намір передати управління Києвом виконавчій владній вертикалі – шляхом розведення функцій міського голови та голови міської державної адміністрації.

 

Про це повідомив бурмистр Києва Віталій Кличко, підбиваючи підсумки своєї розмови з Президентом.

 

 

"Вчора ввечері в мене відбулася зустріч з Президентом Зеленським. Говорили спокійно. Президент підтвердив чутки, які ходять вже давно, про розділення повноважень [в управлінні Києвом]. Бо голова КМДА – його вертикаль, і він збирається туди призначити свою людину", – сказав Кличко у відеокоментарі, поширеному у Facebook. При цім він іронічно висловив подяку Президентові за те, що той не здійснив своїх намірів, не попередивши самого бурмистра.

 

Кличко запротестував проти ініціативи Зеленського, нагадавши, що подібну практику використовував і Віктор Янукович.

 

"Я ще раз наголосив, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень – це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування, коли мер виконує декоративну функцію, а містом керує призначена зверху людина, якої кияни не обирають і яка, відповідно, перед громадою не має жодних зобов'язань і не несе жодної відповідальності", – прокоментував бурмистр Києва.

 

З його слів, такого розподілу повноважень нема в жодній європейській столиці.

 

"І я переконаний і озвучив це: якщо так потрібно мати в столиці "свого" мера, то нехай відбудуться дострокові вибори, нехай кияни оберуть того, кому вони довіряють", – запропонував Кличко.

 

11.07.2019