Іранські військовики намагалися захопити британський танкер.

Від захоплення його врятував фрегат королівського ВМФ Великої Британії.

 

 

П'ять озброєних катерів, які належать іранському Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), в середу, 10 липня, спробували блокувати і захопити британський нафтовий танкер British Heritage. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на інформацію від джерел в американському уряді. Інцидент трапився під час заходу танкера з Перської затоки в Ормузьку протоку. 

 

Представники КВІР зажадали від команди танкера змінити курс і зупинитися в іранських територіальних водах. Тим часом літак ВПС США вів з повітря відеозапис інциденту.

 

Проте незабаром іранцям довелося припинили спроби захопити судно, оскільки до місця інциденту підійшов фрегат королівського ВМФ Великої Британії HMS Montrose. Він націлив гармати на іранські кораблі й послав їм попередження через радіозв'язок, після чого ті ретирувалися, – повідомила аґенція Reuters. Офіційного підтвердження цієї інформації з боку Лондона поки що не надходило. 

 

Нагадаємо, що тиждень тому влада британського Гібралтару затримала іранський танкер Grace 1 за підозрою в перевезенні нафти до Сирії. Тегеран назвав затримання незаконним. Президент країни Хасан Роухані попередив британців про «наслідки їхніх дій». Один з лідерів КВІР заявив, що Іран захопить британський нафтовий танкер, якщо затриманого в Гібралтарі судна не звільнять.

 

На тлі напруженості у відносинах з Іраном Сполучені Штати сподіваються в найближчі два тижні залучити союзників у військову коаліцію для охорони стратегічних вод біля берегів Ірану і Ємену. Про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США генерал Джозеф Данфорд у вівторок, дев’ятого липня, у Вашінґтоні.

11.07.2019