Блаженніший Святослав: На зустрічі з Папою йшлося про умови для розвитку нашої Церкви.

 

Глава Української греко-католицької Церкви Святослав заявив, що основною темою дводенної зустрічі з Папою Римським у Ватикані був розвиток східних Церков, зокрема й УГКЦ.

 

Про це Блаженніший Святослав заявив на прес-конференції, підсумовуючи зустріч із Понтифіком, повідомляє "Радіо Ватикану".

 

 

 

Оголошуючи головні моменти зустрічі, Блаженніший Святослав насамперед зауважив, що першим аспектом була застанова, як "створити умови для розвитку нашої Церкви". Як відомо, після засудження уніатизму як методу відновлення єдності Церкви постало запитання: що робити зі східними католицькими Церквами.

 

"Це була зустріч, якої виразно бажав сам Святіший Отець: він прагне того, аби Східні Католицькі Церкви розвивалися й розквітали, тож це може стати новою моделлю для співпраці в цьому напрямку між Римською курією та відповідними Церквами", – зазначив предстоятель УГКЦ.

 

Глава УГКЦ підкреслив, що коли було оголошено про цю зустріч, у багатьох виникало запитання: з якою метою вона скликана? "Хочу підкреслити, що призначенням цієї ініціативи було підтримати Українську греко-католицьку Церкву, підтвердити близькість Папи до нашої Церкви і через цю близькість і спілкування висловити близькість усьому українському народові, який страждає від війни", – сказав Блаженніший Святослав, додавши, що подальші обмірковування засвідчили виразне бажання Понтифіка створити всі необхідні з боку Ватикану умови для розвитку Церкви.

 

Святослав зазначив, що зустріч відбувалася в контексті війни. Папа "зі щирим серцем бажав відчути, зрозуміти, взяти на себе біль українського народу", пов’язаний з війною, яку сам Святіший Отець назвав "гібридною" і про яку "забувають".

 

Блаженніший Святослав розповів, що зі свого боку представив Папі та учасникам зустрічі два основні акценти – суспільно-політична та екуменічна ситуація в Україні.

 

Щодо першого, слід запобігти, щоб про Україну говорили лише як про "територію, що є об’єктом геополітичних інтересів". "Ми були речниками не території, не геополітичних інтересів, а конкретних людей, які страждають", – сказав глава УГКЦ.

 

"Сьогодні Україна має ще більше причин називатися лабораторією екуменізму", – продовжив Блаженніший, цитуючи слова святого Івана Павла ІІ. Він додав, що екуменізм є "частиною ідентичності східної католицької Церкви".

 

Підсумовуючи, доповідач зазначив, що це була "зустріч благодаті". "Ми були вислухані. Мали також нагоду слухати, відповісти на деякі запитання. Сподіваємося, що після завершення зустрічі будуть зроблені конкретні кроки, здійснені конкретні душпастирські плани", – підсумував Блаженніший Святослав.

 

 

 

Релігійний оглядач Сандро Магістер, розмірковуючи над підсумками зустрічі для журналу L'espresso, застановляється: що ж мав на увазі архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, коли в квітні заявляв, що Папа має "сюрприз" для УГКЦ? Сандро вважав би логічним припустити, що таким "сюрпризом" могло стати надання статусу патріархату УГКЦ. Але зазначає: в цьому випадку, очевидно, йшлося про подію інакшого масштабу – анонс призначення секретарем Конґрегації східних Церков при Римській курії Теодора Мартинюка, єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського Української греко-католицької Церкви. 

 

Сандро Магістер додає, що ротації в Конґрегації східних Церков можуть негативно позначитися на УГКЦ, адже призначення Мартинюка супроводжуватиметься поверненням теперішнього секретаря Конґрегації архієпископа Кирила Васіля до Словаччини, який  мріє про створення нової Русинської греко-католицької Церкви, котра би об'єднала греко-католиків Словаччини, Хорватії, Угорщини, залучивши також Мукачівську греко-католицьку єпархію, що, пише Магістер, стало би "важким ударом для УГКЦ". Але оскільки кир Мартинюк відмовився від пропозиції, то питання відкладається до жовтня.

 

10.07.2019