Зеленський не проводитиме військового параду на День Незалежності.

 

Президент України Володимир Зеленський постановив не проводити військового параду на День Незалежності. Голова держави вважає його надто помпезним і дорогим.

 

Про це йдеться у відеозверненні Зеленського, оприлюдненому на сторінці у Facebook.

 

 

"Зазвичай 24 серпня, на День Незалежності України, у нас проходить військовий парад – помпезний і точно не дешевий. Цього року замість параду краще ці гроші виділити нашим героям. І ми ухвалили рішення виділити 300 мільйонів гривень військовим. Це солдати строкової служби, курсанти, сержанти, офіцери – всі. І обов’язково – військові, які виконують завдання у зоні проведення Операції об’єднаних сил", – повідомив голова держави.

 

Зеленський сказав, що святкування Дня Незалежності України та вшанування героїв з нагоди свята відбудеться у новому форматі.

 

Рішення Президента викликало критику серед низки ветеранських організацій.

 

Учасник війни на Донбасі Павло Білоус запропонував провести громадський парад на Хрещатику. Станом на ранок середи facebook-подія "Марш волі" заанґажувала 2,3 тис. охочих.

 

"Парад буде, якщо я навіть сам вдягну форму, візьму сім'ю і ми пройдемось по Хрещатику", – прокоментував він.

 

 

Учасник бойових дій, колишній гранатометник 95-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ Олександр Погребиський (балотується до Верховної Ради за списком “Європейської солідарності”) закликав ветеранів АТО вийти на альтернативний військовий парад замість скасованого Президентом Зеленським.

 

“Для мене як військовослужбовця у 2016 році, коли я брав участь у параді, – це було неймовірно... Пам’ятаю, що відчував особисто я, коли йшов та бачив, як маленькі хлопчики, потенційні  майбутні військові, дивляться і як вони пишаються, яка гордість в їхніх очах. І ми теж пишалися, що маємо честь представляти Збройні Сили України перед народом України. Взаємозв’язок народу та військовослужбовців на параді – це щось неймовірне, після цього хочеться гори звернути”, – описав Погребиський.

 

Він пропонує очолити парад командувачу генерал-лейтенанту Михайлу Забродському (теж іде у політику).

 

Головний редактор видання "Новинарня" Дмитро Лиховій підрахував, що оголошені 300 млн грн – це "по 1200 грн на людину при зарплаті від 16-20 тис. на солдата на Донбасі щомісяця".

 

"Це з вічної суперечки про матеріальне і духовне, холодильник і телевізор. Що краще – проїсти чи пустити в розвиток. Отже, виходець із телевізора схиляє нас до холодильника", – прокоментував Лиховій.

 

Він нагадує, що ті самі 300 мільйонів коштує “мегапотрібний” переїзд АП з Банкової в оупенспейс Українського дому. "Ці гроші на премії військовим пустити не пробували?", – апелює Дмитро.

 

10.07.2019