Зеленський: Скандал із телемостом провокують проєвропейські і проросійські політики.

 

Президент України Володимир Зеленський вважає провокацією анонсований телеміст між українським телеканалом NewsOne та російським "Россія 24". На його погляд, визискувачами скандалу є проросійські політики, які "будут ґрабіть", і проєвропейські політики, які "будуть грабувати".

 

 

Про це йдеться у зверненні Зеленського, оприлюдненому на сайті голови держави. Президент висловив свою заяву двома мовами, комбінуючи їх у різних реченнях (подаємо цитати мовою ориґіналу).

 

"Анонсований телеміст – це просто дешевий, але небезпечний піар-хід перед виборами, мета якого – знову поділити нас, українців, на два табори", – вважає Президент.

 

"Одному табору політики розкажуть: «Конечно! Давайте поговорим, надо забывать обиды, мы же братские народы. Подумаешь, тысячи погибших наших ребят»", – передбачає Зеленський.

 

"Другий табір політики закличуть обуритись. І, прикриваючись патріотизмом, підуть заробляти бали на вибори: «Дивіться, як я героїчно протистою куму Путіна!» Якого, правда, 5 років не помічав, але то таке… Почнуть громити й палити телеканал, чим створять прекрасну картинку для російського телебачення про «озверевших фашистов, которые притесняют свободу слова в Украине»", – згущує голова держави.

 

Володимир Зеленський вважає, що зараз людьми маніпулюють політики, "які дуже хочуть потрапити в парламент". "Різниця між ними одна – первые будут грабить, а другі будуть грабувати", – вбачає Зеленський.

 

Президент запропонував українцям "на мить відключити емоції та трішки включити голови", закликавши "зберігати спокій і не піддаватися на провокації". "Наша реакція буде відповідною – задля збереження спокою, порядку та інформаційної безпеки країни", – запевнив він.

 

 

Тим часом, виконувач обов'язків голови Служби безпеки України Іван Баканов виступив із ініціативою скликати засідання Ради національної безпеки та оборони, "аби прийняти рішення про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до юридичних осіб, які здійснюють мовлення під логотипами «112 Україна» і «NewsOne»". Він адресував свою пропозицією Президентові та секретареві РНБО. 

 

Іван Баканов пропонує Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення висловити попередження двом телеканалам "про неприпустимість порушення ліцензійних вимог та чинного законодавства (співпраця з юридичними особами РФ, які перебувають у санаційному списку РНБО), що може стати підставою для застосування відносно них штрафних санкцій", повідомила прес-служба СБУ.

 

Баканов також запропонував Голові Верховної Ради Андрієві Парубію обговорити становище з двома телеканалами на найближчому засіданні ВР.

 

СБУ має намір поінформувати керівників медіахолдингу "Новини" (телеканали "112 Україна", NewsOne та ZIK) про відповідальність за проведення спільних заходів з телеканалом "Россія" та іншими мовниками держави-агресора, які перебувають під санкціями РНБОУ.

 

Натомість Антимонопольний комітет України мав би вжити заходів з демонополізації інформаційного простору з боку медіахолдингу "Новини".

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що ГПУ зареєструвала кримінальне провадження "про замах на скоєння державної зради шляхом надання інформаційної підтримки підривній діяльності проти України" через намір провести телеміст із підсанкційною російською компанією.

 

"Причетні – від власника каналу до ведучого, що оприлюднив анонс, – викликані на допит. Готується подання до суду про арешт активів", – повідомив він у Facebook.

 

08.07.2019