СБУ затримала бойовика, втаємниченого в збиття літака рейсу MH17.

 

У кінці червня українські спецслужби здійснили операцію на території, контрольованій рухом "Донецька народна республіка", і затримали колишнього "командира протиповітряної оборони" міста Сніжне Володимира Цемаха. Чоловіка вивезли до Києва. Наразі він перебуває під арештом.

 

 

Про факт затримання повідомляє BBC News з покликом на дочку Цемаха, яка проживає на окупованій території, і київського адвоката Роман Гонтарєва.

 

На думку рідних, Цемах міг зацікавити українська спецслужби через те, що саме поруч зі Сніжним 17 липня 2014 року збили малайзійський "Боїнг", а сам арештант служив тоді у проросійських формуваннях "ДНР".

 

Родичі стверджують, що колишній учасник збройних формувань самопроголошеної "ДНР" Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне 27 червня. Відтак нез'ясованим способом його спровадили через лінію зіткнення на територію, контрольовану українським урядом.

 

"28 червня у День Конституції України він був доставлений до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці, дата апеляції поки не призначена", – повідомив адвокат затриманого Роман Гонтарєв.

 

Дочка Володимира Цемаха Марія розповіла, що першою зникнення чоловіка помітила його дружина, яка повернулася 27 червня з роботи і побачила вдома сліди крові та боротьби.

 

Під час операції затримання Цемах травмував голову

 

Спершу родичі намагалися організувати пошуки зниклого, але до вечора 28 червня отримали лист від адвоката з Києва, котрий повідомив, що на наступний день суд розглядатиме питання про арешт Цемаха.

 

Затриманому висунули обвинувачення за частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України – "Створення терористичної групи чи терористичної організації". Якщо вину Цемаха доведуть, йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі. Суд арештував його на два місяці.

 

Якщо все описане дочкою та адвокатом Цемаха є правдою, то операцію із затримання українські спецслужби провели глибоко в тилу від лінії зіткнення. Сніжне розташоване за 20 км від кордону з Росією, найближча точка лінії фронту – за 45 км від міста, а до найближчого пункту пропуску "Майорськ", через який перетинають лінію зіткнення – понад 80 км.

 

У Telegram-каналах, де через кілька днів після зникнення вперше почали обговорювати можливе затримання Цемаха українськими спецслужбами, висували й інші версії.

 

Так, донецький проросійський публіцист Роман Манекін, який одним з перших розповів про можливе затримання Цемаха в своєму блозі, написав з посиланням на колишнього товариша по службі зниклого, що того "на власній машині вивезли через один з пунктів пропусків ("Мар'їнка") на візку під виглядом паралізованого батька за підробленими документами".

 

Марія Цемах пов'язує затримання свого батька з тим, що в 2014 році "він був начальником протиповітряної оборони" у Сніжному. "Літак тепер спробують повісити на нього. Але начальником ППО він значився з жовтня 2014 року, просто був єдиним таким фахівцем... Коли був збитий Боїнг, він не був ключовою фігурою – звичайний військовий, просто стояв на блокпосту", – виправдовує вона.

 

На сайті "Миротворець", де зібрані особисті дані на учасників проросійських формувань на Донбасі, про Володимира Цемаха сказано, що він "сепаратист і бойовик", "брав активну участь в бойових діях влітку-восени 2014 року, очолював підрозділ ЗУ-23, сформований в м. Сніжне".

 

Співрозмовник російської служби BBC, близький до військового командування "ДНР", розповів, що операцію із затримання Цемаха проводила не СБУ, а підрозділ Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних Сил України.

 

Українські спецслужби поки що не робили ніяких заяв через нібито операцію із затримання та вивезення Володимира Цемаха з окупованої території.

 

Прес-офіцер ССО Олексій Нікіфоров сказав, що "не може це коментувати". А в прес-центрі ООС відповіли: "Ми інформацію, яку поширюють з того боку, не коментуємо".

 

У СБУ ситуацію з Цемахом також ніяк не коментували.

 

Операція, якщо вірити рідним Цемаха, відбулася через тиждень після того, як Міжнародна слідча група (JIT) вперше назвала імена чотирьох осіб, підозрюваних в причетності до аварії "Боїнга".

 

04.07.2019