Зеленський відбув переговори із Трюдо.

 

Президент України Володимир Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо способи досягнення миру на Донбасі.

 

Про це він сказав під час спільної із Трюдо прес-конференції в Торонто, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

“Настання миру в Україні було першим з питань, які ми обговорили з паном Трюдо. Упевнений, що ми досягнемо реального прогресу тільки політико-дипломатичним шляхом і врешті-решт змусимо Росію припинити ескалацію, встановити стале припинення вогню, забезпечити розведення сил та звільнити всіх наших українських полонених”, – сказав Зеленський.

 

З його слів, дієвим інструментом для цього є продовження санкційної політики. “Ми розуміємо, коли міжнародні партнери кажуть, що втрачають гроші, але, вибачте, ми втратили території та втрачаємо людей”, – підкреслив Президент.

 

У цьому контексті він подякував канадському уряду, який, згідно з його оцінкою, розуміє таку позицію та консолідує міжнародну спільноту для підтримки України.

 

Джастін Трюдо підтвердив: Канада готова розглянути розширення санкцій проти Росії через порушення нею міжнародного законодавства та вторгнення до України.

 

“На наше переконання, дуже важливо, аби Росія дійсно продемонструвала позитивні дії. Ми й надалі твердто стоятимемо із Україною, у тому числі накладаючи санкції на російських посадовців. Ми завжди робитимемо це, оскільки є друзями України”, – заявив голова канадського уряду.

 

Джастін Трюдо також розкритикував рішення Ради Європи повернути Росії повноправне членство в організації. “Ми були розчаровані поверненням Росії до Ради Європи усупереч тому, що захоплені в Азові українські моряки не були повернуті”, – наголосив прем’єр-міністр Канади.

 

Водночас Трюдо додав, що погоджує антиросійську санкційну політику із міжнародними партнерами. “Ми маємо чи не найдовший перелік санкцій проти Росії серед усіх країн світу, однак робимо це паралельно із нашими міжнародними союзниками й партнерами, оскільки дуже занепокоєні через дії російського флоту проти України”, – підсумував глава уряду.

 

 

Володимир Зеленський також повідомив про досягнення домовленостей із Канадою щодо продовження тренувальної військової місії UNIFIER до 2022 року.

 

“Ми зацікавлені поглибити співробітництво з Канадою у військовій сфері. Це вагомий внесок у зміцнення нашої обороноздатності”, – сказав Зеленський.

 

Президент також розповів про домовленості щодо постачання панцеромобілів. 

 

“З приводу наших домовленостей з паном прем’єр-міністром, з Канадою, так, думаю, що ми можемо відверто про це говорити, що ми домовилися про постачання бронетехніки”, – зазначив Зеленський.

 

Джастін Трюдо підтвердив: Канада не згортатиме військову підтримку Україні, а навпаки, продовжуватиме її, зокрема через надання різноманітного обладнання.

 

“Ми плануємо й надалі працювати з Україною, аби вони точно отримали необхідну допомогу як від канадських військових інструкторів (оскільки ми подовжили місію UNIFIER), так і з необхідним обладнанням, яке Канада надійно постачає”, – сказав Трюдо.

 

Він зауважив, що одна з канадських компаній вже вклала кошти у підприємство із виробництва боєприпасів в Україні. “Ми також просунулися в обговоренні питання надання Україні допомоги зброєю, додатково до військової місії, до якої вже залучена Канада”, – додав голова уряду Канади.

 

На початку самих переговорів Володимир Зеленський подякував Джастінові Трюдо за те, що Канада "справді є другом України". "Вона підтвердила це реальними кроками з підтримки нашої країни у санкційній політиці проти агресії Росії, а також у збереженні суверенітету та захисті територіальної цілісності", – зазначив голова держави, згідно з повідомленням АП.

 

Зеленський додав, що Джастін Трюдо – один із тих, хто надихнув його йти у політику.

 

03.07.2019