Суд звільнив з-під арешту генерал-майора СБУ, причетного до штурму Майдану.

 

Обвинуваченого у справі штурму Майдану Олександра Щеголєва відпустили під цілодобовий домашній арешт. На Щеголєва, колишнього начальника управління СБУ в Києві та на Київщині, поклали обов'язок носити електронний засіб контролю.

 

Про це повідомляє видання Insider.

 




На початку засідання захисники просили змінити Щеголєву запобіжний захід на будь-який, не пов'язаний із триманням під вартою.

 

Адвокат Валентин Рибін заявив, що ніяких ризиків не існує. Він посилався на два нещодавні рішення Конституційного Суду, зокрема про можливість обвинуваченим оскаржувати кожний запобіжний захід.

 

Водночас, прокурор Олександр Супрун акцентував, що не надано ніякої інформації, яка б спростовувала ризики. 

 

Суддя зазначив, що ухвала суду апеляційному оскарженню не підлягає. 

 

Окрім того, суд продовжив дослідження відеодоказів, зокрема завершив перегляд ефіру "5 каналу". 

 

Прокурор звернув увагу, що на відео зображена фаза активного наступу на вільне зібрання громадян. З гучномовця лунало повідомлення тоді до жінок і дітей про те, що на Майдані в Києві будуть проводити антитерористичну операцію. 

 

На відео також видно, як "беркутівці" кидали каміння у активістів Майдану. Зафіксовано і застосування водометів до активістів. 

 

Прокурор зазначив, що на відеозаписі телеефіру видно, як протестувальники захищали себе. "Коли правоохоронці на Майдані почали застосовувати помпові рушниці, люди почали захищатися всіма можливими підручними засобами" , – пояснив прокурор Супрун. 



Адвокат Рибін заперечив наступ правоохоронців на активістів. Мовляв, на відео немає цього моменту. "Ми дивимось кіно, ваша честь. І нічого більше", – заявив він. 

 

"Всім цим нехтували керівники штабів, в тому числі Щеголєв. Згодом вже були загиблі. Про це повідомляли уже всі ЗМІ. Але не було зупинки штурму. Більше того – вони застосовували уже всі підрозділи спецпідрозділів", – акцентував прокурор. 

 

Нагадаємо, Олександра Щеголєва обвинувачують в організації та здійсненні силового штурму протестувальників на Майдані шляхом проведення антитерористичної операції, у тому числі її силової фази у Будинку профспілок.

 

Щеголєв перебував під вартою з 20 серпня 2015 року.

 

27.06.2019