Окружний суд Києва береться за нову редакцію правопису.

 

Окружний адміністративний суд міста Києва 27 червня проведе підготовче засідання у справі за позовом до уряду про оскарження нової редакції українського правопису.

 

У повідомленні на сайті суду зазначено, що розгляд справи відбуватиметься за правилами загального позовного провадження.

 

Як писав Z, у ролі позивача виступила матір учениці 7-го класу з Херсонщини, "яка діє в інтересах своєї доньки" і просить суд визнати протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України №437 від 22 травня 2019 року "Питання українського правопису".

 

"На думку позивачки, уряд, ухвалюючи зміни до правопису, діяв поза межами своїх повноважень та не врахував реального стану розвитку української мови, що ускладнить її вивчення та грамотне використання", – переповіли в окружному суді.

 

Херсонський адвокат Дмитро Ільченко написав на своїй сторінці у Facebook, що ініціатива скарги походила якраз від школярки. "Дитина, яку я представляю, сама запитала мене, чи можна щось зробити, щоб не треба було писати "павза" та "проєкт"", – написав Ільченко у Facebook.

 

Адвокат вважає, що нова редакція правопису є знущанням із української мови. "Мені гидко, коли збиткуються з української мови виключно заради того, щоб відмити гроші для передруку всіх підручників, правописів, словників та методичних посібників в країні", – пояснює адвокат, відомий у Херсоні також роботою на голову обласної ради Владислава Мангера (фіґурує у "справі Гандзюк").

 

"Основна підстава позову: Кабмін не може змінювати українську мову. Він може сприяти її розвитку, але не змінювати напрямок цього розвитку... Кабмін вийшов за межі своїх повноважень і створив небезпечний прецедент можливості зміни самої мови", – мудрує Ільченко.

 

27.06.2019