Україна та ще п'ятеро делеґацій залишили сесію ПАРЄ через прихід росіян.

 

Члени шести делеґацій Парламентської асамблеї Ради Європи – України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі та Словаччини – заявили про призупинення роботи у сесії ПАРЄ й задекларували намір повернутися до своїх батьківщин для переговорів із парламентами та урядами щодо подальшої співпраці з Асамблеєю.

 

У середу представники делеґацій зачитали свою спільну заяву у сесійній залі Асамблеї. Текст заяви опублікував на своїй Facebook-сторінці голова української делеґації Володимир Ар'єв.

 

 

"Безумовне відновлення прав російської делегації без виконання Російською Федерацією будь-яких численних вимог Асамблеї суперечить основним цінностям Ради Європи та її статуту. Цей крок посилає дуже неправильний сигнал країні, яка вдалася до збройної агресії, отруєння осіб, не дотримується прав своїх громадян і не сприяє, а навпаки прагне дестабілізувати демократії в Європі", – ідеться у заяві.

 

"Сьогодні ми як делегати наших народів не можемо дати відповідь нашим громадянам, як саме РЄ захищає їхні права, якщо вона більше зацікавлена ​​в захисті добробуту агресора, ніж жертв агресії і репресій", – зазначили представники шести делеґацій.

 

"Майбутнє Ради Європи перебуває під загрозою в цілому, оскільки Рада Європи втрачає довіру людей, яких вона захищає. Ми повертаємося додому, щоб провести консультації з нашими парламентами та урядами про спільні дії в Асамблеї під час наступних сесій. Ми бажаємо удачі новообраному Генеральному секретарю і сподіваємося, що вона знайде спосіб вирішення цієї безпрецедентної кризи довіри, яка була створена цього тижня", – підсумовано у заяві.

 

У середу Парламентська асамблея Ради Європи ратифікувала повноваження російської делегації. При цім ПАРЄ не підтримала оскарження повноважень російської делегації, а також не проголосувала за поправки, внесені переважно українськими і британськими депутатами, щодо запровадження стосовно РФ деяких санкцій, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

У резолюції Асамблея закликала РФ виконати рекомендації, які містяться у трьох резолюціях ПАРЄ від 2014 та 2015 років, за якими на російську делегацією накладалися санкції. У цих резолюціях, зокрема, засуджено грубе порушення міжнародного права Росією під час конфлікту у Східній Україні та анексію Криму.

 

У резолюції ПАРЄ також закликає російську владу звільнити 24 українських військових моряків; негайно заплатити членські внески до Ради Європи; безумовно та у повному обсязі співпрацювати із міжнародною слідчою групою щодо збиття літака рейсу МН17 з метою притягнення причетних до відповідальності; вжити дієвих заходів задля запобігання порушенню прав людини щодо представників ЛГБТІ, особливо у Чечні; співпрацювати із міжнародною спільнотою у розслідуванні вбивства Бориса Нємцова.

 

"Асамблея очікує, що ця чітка пропозиція до діалогу приведе до конкретних результатів. Моніторинговий комітет запрошується представити доповідь щодо виконання зобов’язань Російською Федерацією якнайскоріше, але не пізніше сесії у квітні 2020 року", – йдеться у резолюції.

 

Сама ж російська делеґація із рішень ПАРЄ не засмутилася. Голова комітету Госдуми Росії з міжнародних справ Лєонід Слуцкій заявив, що результати голосування Асамблеї, котра повною мірою підтвердила повноваження російської делегації, є кроком до визнання Криму російським.

 

"По суті справи, зроблено перший знаковий крок до визнання Криму російським країнами Ради Європи", – трактує Слуцкій. До речі, росіянин претендував на пост віцепрезидента ПАРЄ – але його не обрали.

 

26.06.2019