На повторних виборах мера Стамбула знову переміг опозиціонер.

 

За повідомленням центрвиборчкому Туреччини, кандидат від опозиційної Народно-республіканської партії Екрем Імамоглу набрав 54% голосів.

 

 

Його опонент, кандидат від правлячої Партії справедливості і розвитку і найближчий соратник президента Туреччини Біналі Йилдирим отримав 45% голосів. Він вже публічно визнав свою поразку і привітав суперника з перемогою. Привітав Імамоглу і президент Туреччини Реджеп Ердоган.

 

Своєю чергою, Імамоглу заявив про готовність співпраці з центральною владою: "Для вирішення нагальних проблем Стамбула дуже важливою є координація місцевої адміністрації з центром. Я готовий працювати. Ніяка політика ні в якому разі не вище потреб громадян у мирі, спокої, охороні здоров'я, можливості працювати".

 

Стамбул – величезний мегаполіс з населенням близько 17 мільйонів – ключове місто для президента Туреччини Ердогана. Він сам починав тут велику політичну кар'єру, перемігши на виборах мера в 1994 році, і керував містом до  1998 року (у 1998 році Ердоган був засуджений за те, що публічно декламував вірші ісламського змісту на мітингу, що проходив в грудні 1997 року в провінції Сіїрт, і мусив піти з посади мера Стамбула; при цьому прочитаний ним вірш сам собою не був заборонений і навіть входив до книги, рекомендованої Міністерством освіти Туреччини).

 

На чергових виборах 31 березня Екрем Імамоглу переміг з перевагою в 0,16 відсотка: 48,77% проти 48,61%, в людському вимірі перевага становила 13,7 тис. з 10,6 млн зареєстрованих виборців. 17 квітня Імамоглу офіційно посів посаду мера.

 

Однак на 6 травня ЦВК задовольнив скаргу Партії справедливості і розвитку, в якій стверджувалося, що 40 тисяч виборців не мали права голосу, і призначив повторні вибори.

 

49-річний Екрем Имамоглу др виборів був мером стамбульського району Бейликдузу.

 

Його ж суперник Біналі Йилдирим – один із засновників президентської Партії реконструкції та розвитку і колишній прем'єр-міністр (очолював уряд з 2016-го по 2018-й рік). При ньому Туреччина стала президентською республікою і пост прем'єра був анульований.

 

23.06.2019