Голова Ради суддів заявив про тиск з боку команди Президента.

 

Голова Ради суддів України Олег Ткачук поскаржився на тиск з боку посадових осіб офісу голови держави й закликав Президента, Генерального прокурора та директора Державного бюро розслідувань вжити заходів для унеможливлення тиску на суддів та судову владу.

 

 

Про це йдеться в заяві Ткачука, опублікованій на сторінці РСУ у Facebook.

 

“Вважаю своїм громадянським і суддівським обов’язком звернутися до Президента України, Генерального прокурора та директора Державного бюро розслідувань із вимогою вжиття термінових, невідкладних заходів з метою припинення та запобігання тиску посадових осіб офісу Президента України на суддів та судову владу, а також притягнення винних осіб до відповідальності”, – звернувся Ткачук.

 

З його слів, прояви тиску він зауважив напередодні запланованого на 21 червня чергового засідання Ради суддів для вирішення питання про скликання позачергового з’їзду суддів з метою обрання суддів Конституційного Суду та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

 

“До мене почала надходити інформація від суддів з різних регіонів України, членів Ради суддів України про те, що з Адміністрації Президента України головам судів надходять телефонні дзвінки з вимогою дати розпорядження делегованим від цих судів до Ради суддів України членам зірвати проведення засідання Ради суддів”, – ствердив Ткачук.

 

На його переконання, ця ситуація жодним чином не узгоджується із засадами демократії, свідчить про реальну загрозу для судової влади та може підірвати її авторитет як неупередженого арбітра у соціальних, політичних, економічних спорах.

 

Щодо конкретних персон, то Ткачук звинуватив у тиску заступника голови АП Руслана Рябошапку. 

 

“Потрібно сказати, що такі спроби підірвати довіру до здатності судової влади самостійно вирішувати внутрішні проблеми і завдання, визначені Конституцією і законами України, було продемонстровано 19 червня 2019 року під час зустрічі заступника голови Адміністрації Президента Руслана Рябошапки і заступника голови Ради суддів України Вадима Бутенка. Ніколи раніше працівники апарату Адміністрації Президента не дозволяли собі публічно демонструвати керівну і спрямовуючу роль у судовій владі”, – зазначив голова РСУ.

 

Сам же Руслан Рябошапка заявив, що заяви про тиск походять від людей Петра Порошенка, а сам інцидент пов'язує з опором до змін.

 

"Закиди з боку представників частини суддівського корпусу, які пов’язані зі старою владною системою [...] є наочним свідченням намагань самозбереження у судовій системі України осіб, які звикли мати вплив на українське правосуддя у власних або владних інтересах. У такий спосіб вони намагаються й надалі зберегти контроль над судовою системою", – йдеться у заяві Рябошапки, поширеній АП.

 

 

Рябошапка обіцяє "справжнє оновлення судової системи", котре передбачатиме створення незалежного суду, "який буде не прислужником влади, а слугою справедливості".

 

21.06.2019