Три росіяни і українець: Слідча група назвала імена причетних до катастрофи MH17.

 

Міжнародна Спільна слідча група з розслідування катастрофи МН17 (JIT) вперше офіційно назвала причетних до збиття літака "Малайзійських авіаліній" у небі над Донбасом 5 років тому. 

 

 

Як повідомляє аґенція "Укрінформ", під час прес-конференції в Гаазі слідчі назвали чотири прізвища – чотирьох росіян та одного українця:

 

Леонід Харченко – українець, який воював на боці "ДНР";

Сєрґєй Дубінскій – полковник ГРУ генерального штабу збройних сил РФ, очільник "ГРУ ДНР", саме його вважають організатором бойового застосування установки "Бук";

Олєґ Пулатов – підполковник запасу російських ПДВ, причетний до перевезення "Бука", який займався організацією охорони району падіння уламків збитого літака;

Іґорь Ґіркін – відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, активний учасник російської збройної агресії в Україні, учасник захоплення Слов'янська.

 

JIT офіційно назвала перші чотири прізвища

 

Під час презентації у залі показали відео, у котрому розповідалося про кожного з чотирьох підозрюваних і те, в чому їх звинувачують.

 

“Суд – єдине місце, де ми можемо озвучити всю інформацію. Зараз лише частина. Ґіркін, Дубінскій, Пулатов – відповідальні за збройні дії, що призвели до збиття МН17. Вони не натиснули на кнопку, але вони сприяли тому, щоб це сталось. Таким чином, вони є підозрюваними”, – заявив головний прокурор Національної прокуратури Нідерландів Фред Вестербейке.

 

Пан Вестербейке також анонсував дату початку судового процесу у справі трагедії МН17 – 9 березня 2020 року.

 

“Ми фіналізуємо великий документ. Ми сподіваємось до кінця року передати все в судовий комплекс “Скіпхол”, в якому можна забезпечити найвищий рівень безпеки. Початок судового процесу – 9 березня 2020 о 9:00 ранку”, – сказав генеральний прокурор Нідерландів.

 

Фред Вестербейке звернувся до підозрюваних з закликом бути присутніми на судовому засіданні, "або звернутися до нас раніше". "Засідання суду відбудеться навіть у тому випадку, якщо не буде можливості у підозрюваних бути присутніми", – інформує аґенція УНІАН.

 

"Коли буде прийматися рішення, як саме притягати до відповідальності цих чотирьох осіб, ми візьмемо до уваги військовий конфлікт, який відбувався там. Є версія, що хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть, якщо план був такий, ми все одного будемо їх переслідувати за збиття МН17. Те, що вони прагнули здійснити, і що вони здійснили насправді, буде визначено судом", – додав прокурор.

 

Вестербейке повідомив, що слідство проситиме Росію допитати трьох підозрюваних, і Україну – ще одного. Питання екстрадиції не порушуватимуть. "Ми ще раз закличемо РФ до співпраці", – заявив прокурор.

 

З його слів, до теперішнього моменту Росія уникає відповідей на низку запитань слідства. "Ми все ще чекаємо на відповідь – де саме це озброєння, яке було зняте на відео (зенітний ракетний комплекс "Бук", – Z), і чи справді воно було доставлене з РФ, і де саме воно перебувало 17 липня 2014 року? Вже рік ми ставимо це запитання, і РФ на нього не відповідає. Чи справді підозрюваний Дубінскій працював на російський уряд в липні 2014 року? Ми закликаємо РФ якомога швидше відповісти на ці запитання", – додав він.

 

Генпрокурор України на прес-конференції JIT

 

У середу, майже синхронно з прес-конференцією в Гаазі, Служба безпеки України повідомила про оголошення підозр чотирьом фіґурантам справи за фактом збиття літака. В переліку фіґурують ті самі чотири прізвища.

 

"Слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України у кримінальному провадженні, зареєстрованому 17 липня 2014 року за фактом збиття пасажирського літака "Боїнг 777" (рейс MH-17) авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", яке призвело до загибелі 298 людей, складено повідомлення про підозру: громадянину Російської Федерації Гіркіну І.В. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України; громадянину Російської Федерації Дубінському С.М. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України;  громадянину Російської Федерації Пулатову О.Ю. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України; громадянину України Харченку Л.В. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України", – йдеться у повідомленні.

 

На сайті Генеральної прокуратури України оприлюднено тексти підозр.

 

Розслідувальна аґенція Bellingcat у середу оприлюднила свої знахідки із власного незалежного розслідування. Зокрема, Bellingcat розписав роль чотирьох підозрюваних у збитті "Боїнга", а також розкрив іще декілька прізвищ.

 

Першим у списку згадано Іґоря Ґіркіна (позивний – "Стрєлков"), який у 2014 році називав себе "міністром оборони ДНР". Згідно з даними розслідувачів, колишній полковник ФСБ Стрєлков уранці 18 липня брав участь в одній з опублікованих розмов зі Сєрґєєм Дубінскім, який був пов'язаний з евакуацією установки "Бук" з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. Оскільки більшість сепаратистів, які мають відношення до збиття MH17, були його підлеглими, ймовірно, він також був цілком обізнаний щодо поставки "Бука" із Росії.

 

Інфографіка Bellingcat

 

Другий у списку – Сєрґєй Дубінскій ("Хмурий"), який у 2014 році очолював "ГРУ ДНР". Ця група координувала транспортування "Бука" підконтрольною сепаратистам територією 17 та 18 липня, а також забезпечувала безпеку "Бука" на місці пуску на південь від Сніжного.

 

Третім у списку вказано Олєґа Пулатова, колишнього підполковника Збройних сил Росії, якого раніше упізнали як людину під позивним "Ґюрза" (він згадується в одному з прослуховувань). Пулатов, імовірно, був причетний до охорони установки "Бук" на місці пуску на південь від Сніжного.

 

Четвертий – Леонід Харченко ("Крот"), командир "розвідувального батальйону Крота" у "2-му відділі ГРУ ДНР". На думку Bellingcat, він причетний до охорони установки "Бук" у районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування комплексу із Донецька до місця пуску, а також подальшу евакуацію "Бука" з місця пуску назад в Росію.

 

П'ятий у списку – Едуард Ґілазов, підлеглий Харченка. Після збиття літака він привіз члена екіпажу "Бука", який відбився від колег, до свого командира Харченка в Сніжному. Можливо, він також брав участь в охороні "Бука" поруч із місцем пуску на південь від Сніжного.

 

"Аватарки" зі старих телефонічних перехоплень, оприлюднених СБУ

 

Шостим названо Олєґа Шарпова, командира взводу розвідувальної роти. Шарпов був ідентифікований як сепаратист на ім'я Олег у перехопленій телефонній розмові з "Кротом" від 13:09 17 липня 2014 р. У цій розмові Шарпов запитує Харченка, як дістатися до місця на південь від Сніжного, звідки "Бук" і запустив ракету, що збила MH17. Оскільки ця розмова мала місце більше ніж за дві години до збиття, цілком імовірно, що Шарпов був присутній на місці пуску.

 

Також у списку перелічено Іґоря Безлера (позивний "Бєс"), Сєрґєя Поваляєва ("Боцман"), Валєрія Стельмаха ("Найомнік", "Найманець" і "Батя"), Іґоря Українця ("Мінер"), Алєксандра Ходаковского ("Скіф"), Алєксандра Сємєнова ("Сан Санич").

 

19.06.2019