Музей "Тюрма на Лонцького" отримав унікальні дереворити повстанців від благодійника.

 

Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» отримав від благодійника цінні знахідки – повстанські дереворити та агітки, які той викупив на аукціоні Violity, передає Гал-інфо.

 

За словами зберігача фондів музею Віктора Сеницького, це перший такий артефакт, який потрапив до музею.


 

«На жаль, ми не знаємо їх точного місця походження – можливо, це Тернопільська область. Ймовірно, знахідка була зроблена скарбошукачами, так званими ʺчорними археологамиʺ, які могли виявити архів УПА і частину речей з нього, як-от листівки та дереворити, продати на аукціоні. Чоловік викупив ці речі та передав нам», – каже він.


 

Передані артефакти – це фрагменти дереворитів, які слугували для створення листівок пропагандистського характеру. На цих фрагментах можна відчитати гасла УПА та ОУН, які стосуються боротьби проти радянського окупаційного режиму.

 

Науковцям складно точно визначити датування артефактів через брак супровідних матеріалів. Імовірно, це друга половина 40-х років.

 

Також до музею передали й агітки, які закликають ігнорувати вибори та не підтримувати окупаційної влади.

 

На агітках добре читаються написи: «Смерть Сталіну і його зграї», «Ганьба тим, які добровільно підуть до виборів».

 

Генеральний директор музею Руслан Забілий каже, що насправді така знахідка є унікальною.

 

"Не знаю, як щодо інших музеїв, але раніше, зокрема нам, виконані кліше на дереві, тобто дереворити, ніколи не траплялися. Можливо, у фондах ГДА СБУ щось таке зберігається серед конфіскованих у повстанців речей. Кожна така знахідка є унікальною. Ми будемо це досліджувати та вивчати. Зараз головне це зберегти і законсервувати. Якщо ці речі виявлені на території Тернопільщини, то в архівних документах нам цікаво знайти паперові відбитки цих кліше, які розповсюджувалися серед населенняʺ, – каже Руслан Забілий.

 

Як розповіла реставраторка музею Олена Папевська, для початку дереворити потрібно очистити від пилу та бруду, а потім законсервувати, щоби фрагменти не розсипалися.

14.06.2019