Мер Перемишля відмовив українській організації в проведенні культурної акції.

 

Мер Перемишля Войцех Бакун відмовив голові товариства Homo Faber з Любліна Анні Домбровській у проведенні в Перемишлі культурного перфомансу «Іншого не буде» за участі голови Об'єднання українців Польщі Петра Тими. Про це Анна Домбровська повідомила в своєму блозі.


Анна Домбровська. Фото: tokfm.pl

 

За словами активістки, вона завчасно, за місяць, повідомила мерію Перемишля про заплановану акцію. Кілька днів тому їй перетелефонували з мерії та попросили детально описати, як відбуватиметься перфоманс.

 

За задумом ініціаторів, на площі Ринок мали стояти стіл та два стільці. За цим столом мав сидіти голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима. Кожен охочий міг з ним порозмовляти.

 

Після цього Анна Домбровська отримала листа від Войцеха Бакуна, мера Перемишля, з відмовою у проведенні перфомансу. Акція за участі Петра Тими була запланована на 22 червня на площі Ринок у Перемишлі. А в листі Войцеха Бакуна зазначено, що з 21 до 23 червня в Перемишлі відбуватиметься інша культурна акція поблизу – на Казимировському замку. У межах цієї акції запланована щорічна релігійна процесія до Пикулицького цвинтаря.

 

Анна Домбровська зазначає, що Войцех Бакун не вказав юридичних підстав відмови, а те, що в Перемишлі у цей час відбуватиметься інша культурна акція, на її думку, аж ніяк не може бути причиною відмови. Активістка навпаки вважає, що обидві акції культурного характеру могли би відбутися поряд.

 

Окрім того, Войцех Бакун, згідно із законодавством, мав запропонувати інший час або місце для проведення акції за участі голови Об'єднання українців в Польщі. Проте він цього не зробив.

 

«Ще один мер міста Перемишля, який увійде до історії, скоріше за все, як негативна постать. Його попередники так само підігрували націоналістичній публіці – пробували блокувати фестивалі української культури в 1995 та 1997 роках, прискіпувалися до представників меншини, блокували повернення Народного дому і так далі», – зазначає голова ОУП Петро Тима, цитує його видання Наше слово.


 

«Громадський простір сьогодні не для всіх – не для меншин. Тому що як тільки пробують вийти з темної діри, куди загнала їх урядова нарація, одразу їх виганяють з цього простору. Важко знайти більш яскравий приклад виключення», – каже, у свою чергу, Анна Домбровська.

 

Вона додає, що нещодавно акцію за участі українських організацій заборонили проводити в Любліні, а потому – в Ряшеві.

 

Анна Домбровська зазначила, що звертатиметься до суду, оскільки Войцех Бакун не назвав юридичних причин відмови та чим перфоманс може становити небезпеку для громади.

12.06.2019