Президент Греції розпустив парламент.

Оголошено дату позачергових парламентських виборів.

 

 

Напередодні прем'єр-міністр Алексіс Ціпрас звернувся до президента країни Прокопіса Павлопулоса з проханням розпустити парламент і призначити день голосування на 7 липня. «Як відомо, я вважав за краще проведення дострокових парламентських виборів, щоб оновити мандат, даний народом», – пояснив свій крок керівник грецького уряду. Президент задовольнив вимогу прем’єра.

 

Цікаво, що раніше Ціпрас неодноразово наполягав на тому, що загальні вибори повинні відбутися наприкінці терміну повноважень його уряду, тобто в жовтні. Він навіть ініціював на початку травня голосування щодо вотуму довіри уряду, аби підтвердити свій статус. Нагадаємо, що 11 травня Ціпраса і його кабінет підтримали 153 депутати, проти вотуму довіри проголосувало 135 парламентарів.

 

Однак на виборах до Європейського парламенту партія Ціпраса СІРІЗА зазнала нищівної поразки від опозиційної «Нової демократії», поступившись останній понад дев'ять відсотків голосів. СІРІЗА набрала 23,8 відсотка голосів, за «Нову демократію» проголосувало 33,1% виборців. Це змусило Ціпрас піти на дострокові вибори.

 

Опозиційна консервативна партія «Нова демократія» в короткій заяві з приводу майбутніх виборів дала зрозуміти, що сподівається на перемогу. Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, партія на чолі з Кіріакосом Міцотакісом обганяє СІРІЗА на десять відсоткових пунктів. Про це повідомив телеканал Euronews.

11.06.2019