Пентаґон зупинив програму навчання турецьких пілотів.

 

Зокрема, їм заборонили польоти на винищувачах F-35 з авіабази в США.

 

 

Турецьким військовим пілотам, котрі прибули до Сполучених Штатів, аби навчитися керувати винищувачами-бомбардувальниками F-35, закрито доступ до літаків і технічної інформації про ці машини. Про це повідомило видання Foreign Policy з покликом на інформацію американського військового відомства.

 

За даними видання, це рішення ухвалив командир повітряного підрозділу, який базується на військовій базі Luke Air Force в Арізоні, генерал Тод Кентербері (Todd Canterbury). Очікується, що незабаром буде ухвалено офіційне рішення Вашінґтона про відмову від продажу літаків F-35 Анкарі.

 

Нагадаємо, що раніше Сполучені Штати зажадали від Туреччини, свого союзника з НАТО, відмовитися від придбання російських зенітно-ракетних комплексів С-400 як умови продовження участі Туреччини в консорціумі з виробництва F-35 і придбання цих літаків. США побоюються, що коли у Туреччини на озброєнні будуть і С-400, і F-35, то радари російських систем навчаться обчислювати і відстежувати американські винищувачі.

 

Вашінґтон дав Анкарі термін до 31 липня, аби та ухвалила остаточне рішення про відмову від закупівлі С-400. В іншому випадку контракти на придбання F-35 будуть розірвані і турецьких пілотів відправлять додому. Зараз на базі Luke Air Force перебувають чотири пілоти і два турецьких інструктори. Пентаґон вже веде попередні перемовини з Міністерством оборони Туреччини про повернення завдатку на придбання літаків.

 

11.06.2019