Знищені в Славському розписи можна було відновити: висновок реставраторів.

 

На стінах церкви Успіння Пресвятої Богородиці у Славському під шаром пізніших перемалювань були авторські розписи Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка, котрі можна було відреставрувати. Такими є результати фахових техніко-технологічних досліджень фрагментів тиньку, що провели художники-реставратори Андрій Почеква та Ірина Гірна. Про це повідомляє Товариство охорони пам’яток.

 

«Фрагменти тиньку відібрали 16 травня, під час поїздки до Славського, після того як збили розписи. Тоді було багато розмов про те, що автентичне малярство Сосенка та Буцманюка у церкві не збереглось. Мистецтвознавці і реставратори ж наполягали на тому, що це неправда. Єдиний спосіб довести якусь думку – провести фахові дослідження», – зазначив голова Товариства Андрій Салюк. 

 

Дослідження відібраних зразків тривали понад два тижні. Їх провели під бінокулярним мікроскопом МБС-9. Поверхневі забруднення з розписів вдалось легко зняти за допомогою лише дистильованої води та активних речовин. Зняти пізніші перемалювання змогли механічним методом та за допомогою скальпеля, а також хімічним методом з використанням відповідних реактивів. 


Фото: Тетяна Казанцева

 

Експерти зазначають, що шар авторських розписів (фарбові шари, сріблення) справді у деяких фрагментах був вкритий тонким, у деяких щільнішим шаром пізнішого олійного перемалювання. Однак це перемалювання не знищило автентичних розписів і їх можна було відреставрувати. 


Фото: Тетяна Казанцева

 

«Тепер ми маємо дослідження, які однозначно доводять, що первісний живопис Сосенка та Буцманюка не був збитий у радянський час, а був поправлений чи перемальований: місцями раз, а в деяких фрагментах до трьох разів. Але у 1980-х роках майстри, які поправляли розписи, робили це за авторським задумом: навіть кольори та лінії орнаментів здебільшого відповідають авторським. Це дуже типова ситуація для старих церков: у радянські часи вандально не нищили розписів. Їх перемальовували, часто аби зберегти при цьому старіше малярство, яке мало українські образи. Нині реставратори мають технічну можливість зняти перемалювання і відновити авторський живопис», – пояснює реставраторка Ірина Гірна. 

 

Як писав Z, в середині травня у церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Славському місцева громада разом із священником храму Успіння Пресвятої Богородиці знищили розписи відомих українських художників доби сецесії Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Також для нового ремонту знищили плитку виробництва фабрики Івана Левинського.

06.06.2019