Підтримка європейського вектора зросла до рекордного рівня після виборів.

 

Рівень підтримки європейського вектора зовнішньої політики зріс в Україні до рекордного рівня на тлі завершення президентської виборчої кампанії. Згідно з соціологічним опитуванням групи "Рейтинг", якби Україна могла стати членом тільки одного міжнародного союзу, то 57% вибрали би членство в Європейській Унії, 10% – Митний союз із РФ; 24% воліли би багатовекторність.

 

 

 

57-відсоткова підтримка є найвищим показником для цього питання з моменту, коли їх почала накопичувати група "Рейтинг" у липні 2016 року.

 

Попереднє найвище значення фіксували місяць тому, у травні, – 54%. Саме ж зростання розпочалося в лютому, невдовзі після старту виборчої кампанії.

 

Окрім того, в Україні другий місяць поспіль на рекордному показнику залишається рівень підтримки вступу до ЄС і НАТО при гіпотетичному референдумі.

 

Так, 62% респондентів проголосували б на референдумі за вступ до Євроунії (як і місяць тому). А 53%, як і в травні, підтримали би вступ до НАТО.

 

 

При цім за місяць дещо зросла чисельність респондентів, котрі здецидовано виступили би "проти": число противників ЄС зросло з 19% до 22%, а противників НАТО – з 27% до 31%.

 

 

 

Лідером електоральних симпатій серед українців є партія "Слуга народу": за політичний проект Володимира Зеленського проголосувала би майже половина респондентів з числа тих, котрі мають намір узяти участь у виборах і визначилися з голосом.

 

Так, за "Слугу народу" проголосувало б 48,2% "визначених" респондентів, за партію "Опозиційна платформа – За життя" – 10,7%, "Європейську солідарність" – 7,8%, "Батьківщину" – 6,9%, "Голос" – 5,6%.

 

Перед виборчим порогом стоять партія "Сила і честь" – 4,3%, "Громадянська позиція" – 3% і Радикальна партія – 2,4%.

 

06.06.2019