Кучма ініціював у Мінську зняття економічної блокади Донбасу.

 

Голова української делеґації у складі Тристоронньої контактної групи Леонід Кучма на переговорах у Мінську в середу ініціював зняття економічної блокади із Донбасу. 

 

"Мінська" група обговорить цю ініціативу на своєму наступному засіданні, заявив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Зайдік, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Пропозиція надійшла від пана Кучми, і це підтримали учасники з ОРЛО і ОРДО. Це буде на розгляді в економічній підгрупі наступного разу", – сказав Зайдік журналістам у Мінську.

 

Зі слів спецпредставника, зняття блокади могло б стати "великим проривом".

 

Зайдік зауважив, що впровадження проти ОРДО і ОРЛО блокади навесні 2017 року стало тим фактором, який сприяв "розриву сторін".

 

Спецпредставник ОБСЄ назвав переговори 5 червня конструктивними і оцінив їх із оптимізмом. Зайдік звернув увагу на те, що з моменту останнього засідання ТКГ минуло шість тижнів.

 

"Перерва в нашій роботі була зумовлена відомими політичними змінами в Україні. Ця перерва, маю сказати, була потрібна й корисна", – сказав Зайдік.

 

При цім він відзначив, що конструктивні дискусії були і на панелі ТКГ, і в робочих групах. "Це вселяє оптимізм. Сьогодні була справді хороша дискусія", – додав спецпредставник.

 

Леонід Кучма у спілкуванні з журналістами підтвердив, що українська делеґація запропонувала на переговорах низку конкретних кроків.

 

"Ми приїхали з "дорожньою картою" від Президента України. Були посили такі, що Президент справді хоче, щоб був мир у тому регіоні. З відповідними наказами я сюди приїхав і висловив усі побажання, які почув від Президента і які знаю сам. Їх просто треба вирішувати", – сказав Кучма.

 

На його думку, всі почули, що "українська сторона та протилежна сторона хочуть вирішити всі проблеми".

 

Екс-Президент підтвердив, що сторони готують домовленість про "режим тиші". При тім Кучма виступає за те, аби сторони відмовилися від практики стріляти у відповідь.

 

"До 19-го числа має група розробити такі пропозиції. Ми маємо 19-го числа їх затвердити", – заявив голова української делеґації.

 

Кучма зазначив, що всі сторони мають сьогодні показати всьому світові, що справді хочуть цього "режиму тиші".

 

"Тому що потім у нас не знаходилося винних. Одні туди показували, інші – в протилежний бік, що ті почали, а ми – у відповідь... Там аж до того, що не стріляти у відповідь, має бути записано, обов'язково, щоб усі цивільні об'єкти, школи, садочки, житло в жодному разі не зазнавали таких обстрілів", – сказав Кучма.

 

06.06.2019