Борис Ґудзяк офіційно очолив Філадельфійську архиєпархію УГКЦ

 

Учора, 4 червня, у катедрі Непорочного Зачаття у Філадельфії відбулась інтронізація нового Архиєпископа і Митрополита Філадельфійського УГКЦ Бориса Ґудзяка. Про це повідомляє РІСУ.

 

«Папа високо оцінює ваш вчений ступінь і відданість служінню УГКЦ. Ваше знання історії та ваша присвята служінню дає нам впевненість, що Ви провадитимете Церкву шляхом примирення і порозуміння», – зазначено в папській буллі про призначення.

 

Новопризначений митрополит Борис проголосив «іспит віри», промовивши молитву «Вірую». Глава УГКЦ виголосив молитву за успішне служіння нового очільника УГКЦ в США та  вручив йому митрополичий жезл – символ  управління.


Фото: РІСУ

 

Звертаючись до митрополита  Бориса на урочистій Літургії інтронізації, Глава УГКЦ наголосив, що вірні США очікують від Церкви оновлення, відродження та свідоцтва віри.

 

«Ви маєте навчити людей віри в Бога, вилікувати від рани невірства. Переорієнтуйте людей з різних культур та середовищ у напрямку до Бога, навчіть їх бути собою. Поверніть нашу Церкву у США в серце української громади, наверніть живого Бога в серце сучасної людини. Очікуємо оновлення нашої Церкви в США, осучаснення наших церковних структур, відродження місійності Церкви, віднайдіть усіх тих, хто потребує Церкви. Очікуємо сопричастя з нашою Церквою-матір’ю в Україні і світі», – зазначив Блаженніший Святослав.

 

Греко-католиків у США Патріарх Святослав закликав «відкритися до дій Святого Духа, прийняти владику та йти за ним».

 

Офіційний Ватикан 18 лютого повідомив, що Папа Франциск призначив владику Бориса Ґудзяка Архиєпископом і Митрополитом Філадельфійським УГКЦ в США, перенісши його з Паризької єпархії святого Володимира Великого.

 

Владика Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 р. в Сиракюзах, Н. Й., в родині емігрантів з України. 1980 року отримав бакалаврат з філософії та біології Університету в Сиракюзах.  1983 року – бакалаврат з богослов'я в Папському університеті Урбаніана. 26 листопада 1998 р. отримав єрейські свячення.

 

1992 року захистив докторат зі слов'янської та візантійської історії культури у Гарвардському університеті. 1995 року отримав ліценціат зі Східного християнства від Папського Східного інституту. 1992 року перебрався до Львова,  де організував і очолив Інститут історії Церкви. 1993 року призначений головою комісії з відновлення Львівської богословської академії. З 1995 по 2000 рр. – віце-ректор Львівської богословської академії, пізніше, з 2000 по 2002 рр.,  – ректор Українського католицького університету (відкритого на базі Академії), а 2013 року обраний Президентом цього навчального закладу.

 

21 липня 2012 р. владика Борис проголошений Папою Венедиктом XVI новим єпископом УГКЦ для вірних Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії й рукоположений у сан єпископа 2 грудня 2012 року. 19 січня 2013 р. Папа Венедикт XVI підняв Апостольський екзархат для українців Франції, Бенелюксу та Швейцарії до рівня повної Апостольської єпархії св. Володимира в Парижі.

 

4 червня офіційно став Митрополитом і Архиєпископом Філадельфійським УГКЦ.

 

05.06.2019