Діти-CRISPR: менша тривалість життя?

В геномі перших дітей, що зазнали генетичної маніпуляції, містяться мутації, які приховують суттєві негативні наслідки на здоров’я. Так, це етично суперечливе втручання застосували, щоб змінити геном двом дівчаткам-близнючкам, народженим в Китаї. Воно мало б захистити дітей від ВІЛ-інфекції. Але тепер аналізи засвідчують: ціна такого захисту може виявитися надто високою. Адже набута в результаті генетичного втручання мутація здатна вкорочувати життя.




Зображення: manatmouse/ istock​.


 

Торік у листопаді китайські науковці опублікували новину про народження перших генетично модифікованих дітей – дівчаток-близнючок з мутаціями гену CCR5. Ця мутація в майбутньому мала б захистити дітей від ВІЛ-інфекції. Під час штучного запліднення вона була поміщена у запліднену яйцеклітину з допомогою генетичних ножиць CRISPR/Cas9, повідомив Хе Цзянкой (He Jiankui) з Південного університету в Шеньчжені та його колеги. Це повідомлення тоді спричинило фурор і критику публіки.

 

Втручання до сперматозоїдів, яйцеклітини та ембріона механізмами генної інженерії залишається етично суперечливим. Такими діями науковці змінюють не лише геном окремої особи – вони роблять генетичну маніпуляцію такою, яку можна буде успадковувати, тобто впливають на наступні покоління.

 

Крім того, в випадку з дівчатками-близнючками експерти ставлять під питання медичну доцільність такого втручання взагалі. Генетичні зміни, що відбуваються в його результаті, нагадують природну мутацію з назвою Delta 32 і можуть перешкоджати проникненню ВІЛ до клітин організму, проте водночас вони роблять людину вразливішою до інших патогенів, зокрема грипу або західнонільського вірусу.

 

З огляду на це Сяньчжу Ей (Xinzhu Wei) і Расмус Нільсен (Rasmus Nielsen) з Каліфорнійського університету в Берклі хотіли більше дізнатися про те, наскільки сильно впливає варіант CCR5-Delta-32 на здоров’я, а заодно – і на тривалість життя пацієнта.

 

Аби це з’яcувати, науковці проаналізували генетичні дані 409 693 британців, що зберігаються в національному біобанку. Результати засвідчили: особи з двома зміненими копіями гена CCR5 мають суттєво нижчу тривалість життя, ніж ті, що мають одну або жодної мутованої алелі. У таких пацієнтів у віці від 41 до 78 років рівень смертності був суттєво вищим, ніж в контрольних осіб, повідомили Ей та Нільсен. Конкретніше, їхні шанси дожити до 76 дня народження в порівнянні були на 20 % меншими.

 

З одного боку, це може бути зумовлене вразливістю до грипу та пов’язаними з ним ускладненнями. Зі слів учених, все ж можливий вплив й інших чинників. Наприклад, протеїн, утворенням якого керує ген CCR5, відіграє важливу роль у численних функціях організму.

 

Науковці з’ясували ще дещо: носіями двох мутованих варіантів гена CCR5 загалом є значно менша кількість людей, ніж очікували. «Як кількість пацієнтів, що здавали проби слини, так і їхня тривалість життя засвідчують одне: люди з двома копіями виявленої мутації демонструють високу смертність, – констатує Нільсен. – Попри чимало етичних питань, це засвідчує: втручання до геному дітей, здійснене з допомогою технології CRISPR, проблематичне з медичного погляду: йдеться про мутацію, що в середньому може принести більше шкоди, ніж користі».

 

Учений з колегами наголошують: дотепер немає жодної наукової публікації про малят-CRISPR. «Але згідно з інформацією, що доступна онлайн, одна з дівчаток-близнючок у своєму геномі має дві мутовані алелі – тож описані негативні наслідки можуть стосуватися і її».

 

Наступні дослідження мали б перевірити, чи зв'язок між мутаціями CCR5 та тривалістю життя стосується й інших груп населення. На думку вчених, очевидним залишається, що як ризики генетичних ножиць, так і наслідки зумовленої ними мутації ще не достатньо вивчені. Попри ймовірні переваги, втручання з допомогою генної інженерії змушує вчених бути обережними: «Технологію CRISPR наразі ще дуже небезпечно застосовувати на зародковій лінії».

 

 

Daniela Albat

CRISPR-Babys: Geringere Lebenserwartung?

Nature Press/ University of California Berkeley, 4/06/2019

Зреферувала С. К.

05.06.2019