Відео з останнього собору УПЦ КП: Філарет особисто підписував постанову про ліквідацію Церкви.

 

Захисники Томосу Православної Церкви України оприлюднили відеозапис із останнього Помісного собору Української православної Церкви Київського патріархату, котрий ухвалив рішення розпустити УПЦ КП. На відеоролику, зафільмованому 15 грудня 2018 року в Малій (Теплій) Софії, зафіксовано, що очільник Київської єпархії ПЦУ Філарет особисто підписує постанову про ліквідацію Церкви.

 

У вівторок, 4 червня, кадри із останнього собору УПЦ КП опублікував youtube-канал "Українська церква".

 

 

На оприлюдненому відео чутно: лунає пропозиція проголосувати за припинення діяльності УПЦ КП шляхом об’єднання та приєднання до нової Православної Церкви України. Після короткої паузи Філарет особисто каже: “Ну, давайте”.

 

Пропозицію розпустити УПЦ КП підтримують усі учасники, окрім одного священнослужителя.

 

Після цього колишній архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря бере текст постанови і подає Філаретові з ручкою. Владика ставить перший підпис.

 

 

Окрім того, 4 червня видання Cerkvarium надрукувало публікацію зі ще одним цікавим медіа-файлом – автори сайту отекстували аудіозаписи зі зборів духовенства Київської єпархії за участю Філарета. Згідно з поданою інформацією, збори відбулися 3 червня – тобто вже після того, як синод ПЦУ висловив цілковиту довіру Епіфанію, і вже після того, як митрополит Київський публічно підтвердив, що акти, видані від імені УПЦ КП, не можуть вважатися леґітимними.

 

Філарет заявляє, що "зараз наше завдання полягає в тому, щоб зберегти Київський патріархат". "В якому об’ємі – це не має значення. Але він повинен існувати", – наполягає очільник єпархії.

 

Почесний патріарх закликає свої структури не перереєстровувати парафіяльні статути "на так звану ПЦУ". 

 

На думку Філарета, собор 15 грудня був архієрейським, а рішення про припинення Церкви мав би ухвалити лише помісний собор.

 

"Це наші супротивники відчули, і тому розповсюдили фальшивий документ – рішення Помісного собору 15 грудня про ліквідацію Київського патріархату. Ніякого Помісного собору не було", – затявся Філарет.

 

Владика виступає за проведення помісного собору, котрий "затвердить Київський патріархат, скасує рішення архієрейського собору, точніше, підписи, які ми поставили про ліквідацію".

 

"Це був Помісний собор Константинопольського патріархату. А Помісного собору до собору в Софії не було. Те, що подали вам, – це фальшиве. Підписи взяли, а текст підставили новий", – вважає Філарет.

 

 

05.06.2019