Кучма знову очолив українську делеґацію в "мінській групі".

 

Президент України Володимир Зеленський відрекомендував як очільника української делеґації в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучму. 

 

Про це Зеленський оголосив під час зустрічі з членами ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, повідомила прес-служба АП. У понеділок Президент також відбув спільну з Леонідом Кучмою прес-конференцію на Банковій.

 

 

"Ми обмінялися думками, що в першу чергу треба робити. Проблема безпеки – одне з головних питань", – сказав Кучма під час зустрічі. З його слів, він уже має пропозиції, які можуть допомогти активізувати "мінський процес".

 

Керівник української делегації ТКГ також зазначив, що є питання, котрі потребують законодавчого врегулювання з боку України. Також він ініціюватиме припинення бойових дій на час жнив.

 

У зустрічі також узяли участь дипломат Олександр Моцик, генерал-майор Богдан Бондар, котрі й раніше, при Петрові Порошенку, брали участь у "мінських переговорах". Також із Зеленським та Кучмою зустрілася колишня омбудсменка, очільниця громадської організації "Український інститут з прав людини" Валерія Лутковська (котра, очевидно, має замінити Ірину Геращенко в гуманітарній підгрупі).

 

 

Як повідомили на спільній прес-конференції Кучма й Зеленський, найближча зустріч Тристоронньої контактної групи відбудеться вже 5 червня. При цім, як сказав Президент, українська сторона хоче від процесу більше конкретики й має належні пропозиції.

 

"Ми обговорювали дуже важливе для кожного українця питання – це припинення війни на Донбасі. У нас є спільна позиція – відновлення переговорів щодо Донбасу у "нормандському форматі" та розблокування "мінського процесу", – прокоментував Зеленський на прес-конференції. – У нас немає багато років на припинення війни. Ми маємо конкретні пропозиції та нові рішення. Хочу, щоб всі пропозиції були об’єднанні зі зрозумілими термінами виконання того чи іншого пункту. Ніхто не збирається торгувати територією, суверенітетом України".

 

Натомість Леонід Кучма заявив під час прес-конференції, що для успішного завершення "мінського процесу" Україна має виконати взяті на себе зобов'язання. 

 

"Я звик ухвалювати рішення, виконувати їх і відповідати за них. Сьогоднішня зустріч з Президентом показує, що у мене є така можливість у групі, яка створена, – зробити свій внесок. І якщо ми ухвалюємо погоджені рішення, то Україна також повинна їх виконувати", – сказав Кучма.

 

03.06.2019