Європарламент позбавив попередньої акредитації всіх новообраних іспанських депутатів.

Причиною стало проходження до ЄП екс-лідера Каталонії Карлеса Пучдемона.

 

 

Про те, що Європейський парламент позбавив попередньої акредитації всіх новообраних депутатів від Іспанії, повідомило видання La Vanguardia з покликом на інформовані джерела в Страсбурзі. Це пов'язано з неясністю статусу екс-глави реґіональної адміністрації Каталонії Карлеса Пучдемона і екс-міністра охорони здоров'я Тоні Коміна (Toni Comín), котрі пройшли до Європарламенту за списками блоку «Вільні за Європу» (Libres por Europa).

 

За даними адвоката Пучдемона Сімона Бекаерта, в середу, 29 травня, обох каталонських політиків не пропустили до будівлі Європарламенту. «Їм було відмовлено в отриманні попередньої акредитації під тим формальним приводом, що Брюссель ще не має в своєму розпорядженні офіційних списків іспанських депутатів, які отримали мандати», – розповів Бекаерт. Хоча раніше попередню акредитацію в Європарламенті отримали всі іспанські депутати, окрім Пучдемона, Коміна, а ще колишнього заступника голови женералітету Каталонії Оріола Жункераса (Oriol Junqueras), котрий зараз перебуває у в’язниці. Бекаерт назвав таке рішення «свавільним і дискримінаційним».

 

У підсумку все ще чинний голова Європарламенту Антоніо Таяні скасував акредитацію для всіх іспанських депутатів. Формально він послався на ту ж причину, що офіційні результати виборів Європарламенту в Іспанії ще не були опубліковані. У зверненні до трьох інших іспанських партій, які потрапили до Європарламенту, Таяні вказав, що жодним чином не хоче втручатися в національний виборчий процес.

 

На даний час колишній глава Каталонії Пучдемон мешкає в Бельгії, оскільки в Іспанії на нього видано ордер на арешт за організацію заколоту. Йдеться про проведення в жовтні 2017 року нелегітимного, з точки зору центральної іспанської влади, референдуму про незалежність Каталонії від Мадрида.

 

За іспанським законодавством депутати Європарламенту перед початком дії мандата повинні скласти присягу на конституції країни в Мадриді. В такому випадку, щойно Пучдемон зявиться в Іспанії, йому загрожують затримання і судовий процес.

01.06.2019