74-х турецьких військовиків засуджено до довічного ув'язнення.

Їх визнали винними в участі у спробі державного перевороту.

 

 

17-й Високий кримінальний суд Анкари засудив до довічних термінів ув'язнення 74 військовослужбовців за участь у спробі державного перевороту в липні 2016 року. Про це повідомила інформаційна аґенція Anadolu. З них 56 засуджених перебуватимуть в умовах суворого режиму.

 

Загалом в Анкарі у справах, пов'язаних з путчем трирічної давнини, цьогоріч проходили 152 підозрюваних. За 31-ю справою винесено виправдувальні вироки.

 

За даними суду, внаслідок дій учасників перевороту колишній начальник Генерального штабу Туреччини Хулусі Акар був узятий в заручники і доставлений в резиденцію турецького прем'єра з авіабази Акинджі. Пілот гелікоптера Угур Капан, який перевозив Акара, був засуджений до 29 довічних термінів (що формально становить близько 4000 років позбавлення волі), стверджують джерела.

 

Спроба збройного перевороту відбулася в Туреччині в ніч на 16 липня 2016 року. Турецькій владі вдалося придушити путч, під час якого загинули понад 250 людей, близько 2200 отримали поранення. У країні було запроваджено надзвичайний стан.

 

За даними правозахисного сайту Turkey Purge, після спроби перевороту було заарештовано понад 96 тисяч осіб, під слідством перебувало понад 500 тисяч. Перші судові процеси у справі про спробу перевороту почалися наприкінці грудня 2016 року, в січні 2017 року було винесено перші вироки.

 

Анкара вважає організатором спроби держперевороту радикального ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який мешкає в США з 1999 року. Турецька влада безуспішно намагаються добитися від Вашіґтона його екстрадиції.

31.05.2019