Фінальний текст нової редакції «Українського правопису» буде опубліковано 3 червня.

 

З понеділка рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису в усіх сферах суспільного життя: Міністерство освіти дало нині офіційне роз’яснення щодо використання нової редакції «Українського правопису»

 

 

2 травня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 437 «Питання українського правопису», якою схвалено нову редакцію «Українського правопису».

 

Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. Склад комісії затверджений розпорядженням КМУ від 17 червня 2015 р. № 416.

 

У серпні-вересні 2018 року відбулося громадське обговорення пропонованих змін, під час якого надійшло понад 3000 пропозицій від наукових установ, закладів освіти, органів державної влади та місцевого самоврядування, окремих громадян.

 

3 червня 2019 року фінальний текст нової редакції «Українського правопису» буде опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук.

 

З цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення.

 

Водночас зараз розробляється план імплементації нової редакції «Українського правопису». Цим документом, зокрема, буде передбачено терміни та етапи впровадження змін в освітній процес.

 

 

Позавчора публікацію правопису на сайтах МО та НАН, але без вказання дати, анонсував директор Інституту мовознавства імені Потебні НАН професор Богдан Ажнюк:

 

"Ми займалися розробленням нового правопису, головним завданням було – дати якісний продукт. Тепер справа за апаратом Кабміну. Наскільки я знаю, у Міністерстві освіти і науки готують постанову (або розпорядження, або якийсь інший відповідний документ) із планом впровадження нової редакції українського правопису на практиці. Коли цю постанову оприлюднять – не знаю, але сподіваюся, що це відбудеться досить оперативно. Узагалі публікація нового правопису на сайтах Національної академії наук і Міністерства освіти – це справа двох-трьох днів. Коли відбудеться повний перехід на користування новою редакцією правопису – буде зазначено в цьому документі. Потрібно трошки набратися терпіння. У будь-якому разі, використовувати нову редакцію вже можна, але поки немає постанови – не обов'язково. Ніхто вас за це не засудить – ні юридично, ні морально".

 

"Після публікації схваленої Кабміном редакції правопису на сайтах Міністерства освіти і Національної академії наук почнуть підготовку до видання масовим накладом книжки – із новою редакцією правопису. У 1989 році, коли було узгоджено наш нинішній правопис, у нас була схожа ситуація. І ми з нею впоралися. У нас є досвід 1989–1990 років, тобто шлях уже протоптано, складнощів не має виникнути. Думаю, зараз це все буде трохи вдосконалено. Напевно, з'явиться доступ до нової редакції правопису й на онлайн-ресурсах. Наприклад, зараз на сайті Інституту мовознавства [перезалитий вчора] текст українського правопису дуже наближений до тієї редакції, яку схвалив уряд. Під час редакційно-видавничої підготовки могли з'явитися лише якісь незначні технічні зміни, але не більше того"

 

 

 

 

 

30.05.2019