Філарет відсторонив від служіння "начальника штабу" митрополита Епіфанія.

 

Очільник Київської єпархії Православної Церкви України у статусі почесного патріарха ПЦУ Філарет постановив відсторонити від священнослужіння протоієрея Олександра Трофимлюка – ректора Київської православної богословської академії, близького соратника митрополита Київського Епіфанія.

 

Про це йдеться в указі Філарета, опублікованому на офіційному сайті резиденції почесного патріарха. Указ оформлено на бланку Української Православної Церкви Київського патріархату.

 

 

"За порушення присяги священика, зокрема: «…буду здійснювати служіння згідно… вказівками духовного керівництва… У справі мого служіння мати на думці не особисту користь, але справу Божу, благо своєї Української Православної Церкви Київського Патріархату», протоієрей Олександр Трофимлюк забороняється у священнослужінні", – йдеться в указі очільника Київської єпархії ПЦУ.

 

Олександр Трофимлюк – ректор Київської православної богословської академії, настоятель Свято-Покровського храму в Солом'янському районі Києва, голова управління духовної освіти і богословської науки ПЦУ.

 

Трофимлюк є священиком, близьким до предстоятеля Православної Церкви України Епіфанія. Отець Олександр працював проректором Богословської академії у час ректорської каденції Епіфанія, а відтак замінив його на посаді ректора згідно з рішенням синоду ПЦУ.

 

"Отець Олександр Трофимлюк – не лише настоятель цього храму, не лише ректор Київської православної богословської академії, а й найближчий помічник митрополита Епіфанія, фактично його "начальник штабу", – коментує релігієзнавець Юрій Чорноморець у Facebook. – Ця заборона у служіння – це не просто інцидент, це не момент позиційної війни, це відвертий випад проти митрополита Епіфанія".

 

Ліворуч – Філарет, у центрі – Епіфаній, праворуч – Олександр

 

Пан Чорноморець звернув увагу на те, що синод ПЦУ на своєму недавньому засіданні цілковито став на бік Епіфанія. "Очевидно, що сьогоднішнім новим радикальним початком війни п. Філарет не може досягти жодної користі, і лише сумно спостерігати за всім, що відбувається, оскільки все це слугує виключно для дискредитації українського православ'я", – тлумачить релігієзнавець.

 

Сам Олександр Трофимлюк – формально підлеглий Філарета у структурі Київської єпархії як священик – заявив, що не визнаватиме указу, виданого від імені Київського патріархату.

 

"Згідно з рішенням Помісного собору УПЦ Київського патріархату 15 грудня 2018 р. під головуванням патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про припинення діяльності релігійного об’єднання УПЦ КП шляхом об’єднання та приєднання до Православної Церкви України та після Об'єднавчого помісного собору 15 грудня 2018 року та постання Православної Церкви України об'єктивно не існує релігійного об'єднання під назвою «Українська православна Церква Київського патріархату». Згідно з цим, як клірик Української православної Церкви (Православної Церкви України) будь-які розпорядження, опубліковані від імені УПЦ КП, вважаю не дійсними", – написав Трофимлюк у Facebook.

 

 

25 травня очільник Київської єпархії ПЦУ Філарет привітав Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія на спеціальному прийнятті з нагоди Дня ангела. "Цього дня ми особливо молимося його небесному покровителю, щоб він допоміг Предстоятелю нести цей важкий хрест – головування над Церквою. Цей хрест неможливо нести без Божої допомоги. Тому бажаю Вашому Блаженству, щоб Господь допомагав вам у цьому", – сказав Філарет.

 

Днем раніше, 24 травня, синод Православної Церкви України підтримав предстоятеля Церкви митрополита Епіфанія на посаді й висловив відданість статуту, затвердженому на установчому соборі ПЦУ. Проти виступив лише Філарет.

 

Нещодавно Філарет відзначився низкою гучних заяв на тему статусу Православної Церкви України, а також збереження в силі Київського патріархату.

 

При цім Філарет звинуватив Порошенка й Епіфанія в обмані, а Константинополь – у спробах применшити статус української Церкви.

 

"Наше завдання – зберегти єдність Української Православної Церкви, зберегти Київський патріархат, але зберегти його тільки в Україні поки що, тому що ми отримали Томос як Київська митрополія", – сказав Філарет.

 

Пост очільника Київської єпархії дістався Філаретові згідно з рішенням синоду Православної Церкви України, що відбувся 5 лютого 2019 року.

 

Раніше Київську єпархію очолював глава Церкви – тобто ця посада мала би дістатися Епіфанію. Синод же постановив, що Філарет залишиться на єпархіальному престолі, при цім з-під юрисдикції Києва вивели Свято-Михайлівський собор, котрий відтак став резиденцією для Епіфанія.

 

28.05.2019