Сербія привела свої збройні сили в повну бойову готовність.

Підставою для цього стала мілітарна активність у Косові.

 

 

В Сербії у вівторок, 28 травня, збройні сили були приведені в повну бойову готовність. Це сталося після повідомлень сербського телеканалу РТС 1 про те, що «поліція Косова вторглася на території» на півночі цієї невизнаної Сербією республіки, де переважно мешкають серби.

 

Речник сербського уряду Марко Дьюріч звинуватив косовську поліцію в спробі вигнати етнічних сербів із Косова і «поставити під загрозу мир у реґіоні». Косовська поліція, своєю чергою, повідомила, що провела в місті Косовська Митровиця на півночі республіки операцію проти організованої злочинності, під час якої «зіткнулася зі збройним спротивом». Внаслідок перестрілки постраждало щонайменше двоє косовських поліціянтів, було затримано 23-х осіб, підозрюваних в участі у злочинних угрупованнях, контрабанді товарів, зловживанні службовими повноваженнями і корупції.

 

Прем'єр-міністр Косова Рамуш Харадінай у своєму мікроблозі Twitter закликав громадян зберігати спокій і зазначив, що операцію на півночі республіки проводили суто проти організованої злочинності, а також з метою перевірки поліцейських і митних органів. Харадінай закликав уряд Сербії з розумінням ставитися до зусиль Косова щодо боротьби зі злочинністю.

 

Керівник міжнародної місії KFOR в Косові, яка проводиться під егідою НАТО, італійський генерал Лоренцо Д'Адаріо заявив, що KFOR стежить за ситуацією і перебуває в постійному контакті з владою Косова та Сербії. «Люди повинні зберігати спокій, немає підстав для неспокою», – запевнив він.

28.05.2019