«Зелені» і ліберали продемонстрували найбільший поступ на виборах до Європарламенту.

Цьогоріч вибори відзначилися відносно високою електоральною фреквенцією.

 

 

Вибори до головного законодавчого органу Європейської Унії, які почалися 23 травня і тривали чотири дні, засвідчили стрімке зростання зацікавленості до них європейців. На виборчі дільниці цьогоріч прийшов приблизно 51 відсоток з 420 мільйонів європейських виборців. Це на вісім відсоткових пунктів більше, ніж п'ятьма роками раніше. Про це повідомив телеканал ORF.

 

За попередніми даними, найпотужнішою політичною силою в Європі залишаються християнські демократи із Європейської народної партії (ЄНП), хоча вони й зазнали певних електоральних втрат. ЄНП може отримати 178 мандатів у парламенті нового скликання. Це на 43 місця менше, ніж за підсумками минулих виборів. 

 

Друге місце зберегли за собою соціал-демократи. За попередніми даними, вони можуть претендувати на 152 місць у Європарламенті. Таким чином, вони втратять 34 багнетів. 

 

А от хто може похвалитися значними здобутками на цих виборах, то це «зелені» й ліберали. Наприклад, у Німеччині, яка має найбільшу квоту в Європарламенті (96 депутатів), «зелені» зі своїми 20-ма відсотками посіли досі неймовірне друге місце після за консервативного блоку ХДС/ХСС Анґели Меркель, випередивши Соціал-демократичну партію Німеччини. Загалом же фракція «Зелені – Європейський вільний альянс» у новому Європарламенті може розраховувати на 70 місць (у попередньому парламенті вони мали лише 52 мандати).

 

Потужно наростять свої політичні впливи й ліберали. Так фракція «Альянс лібералів і демократів за Європу» з урахуванням мандатів партії французького президента Емманюеля Макрона «Республіка на марші» може розраховувати на 107 місць у страсбурзькому парламенті. У попередній каденції лібералам належали лише 68 мандатів.

 

Щодо правопопулістських євроскептичних партій, то в деяких країнах – як, наприклад, Італії або Франції – вони показали високий електоральний поступ, ставши лідерами симпатій виборців. Але в цілому результат голосування для них виявився нижчим за прогнози. Сумарно партії ультраправого спрямування отримають близько 150 мандатів, проте вони розділені на три різні фракції.

 

У будь-якому разі, 80 відсотків місць у Європарламенті залишилося за проєвропейськими партіями. Проте тепер ЄНП і соціал-демократи більше не зможуть удвох сформувати більшість. Вперше за чотири десятиліття їм знадобиться підтримка лібералів або «зелених». 

 

 

27.05.2019