НАТО застерегло Москву від вчинення кібератак на виборах в ЄУ.

Генсек Альянсу погрозив новими антиросійськими санкціями.

 

 

Північноатлантичний Альянс реагуватиме на евентуальні кібератаки всіма наявними в розпорядженні засобами, і не тільки віртуальними. Про це застеріг його керівник Єнс Столтенберґ на тлі початку голосування на виборах до Європарламенту.

 

«Протягом 70 років НАТО захищало наші народи у фізичному світі. Зараз НАТО має зробити те саме у кібернетичному світі. Щоб досягти цього, ми маємо бути озброєні найновішими технологіями та повною мірою використовувати їхні переваги, одночасно зводячи до мінімуму будь-які можливі ризики. Потенційні агресори повинні знати, що коли на нас нападають в кіберпросторі, ми не обмежимося реакцією в кіберпросторі. Ми можемо і будемо використовувати до кінця всі наявні в нашому розпорядженні можливості», – заявив Столтенберґ у четвер, 23 травня, в Лондоні, звертаючись передовсім до Росії. Текст його виступу оприлюднений на сайті НАТО.

 

Разом зі Столтенберґом виступав і міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант, котрий, своєю чергою, зазначив, що Британський національний центр з питань кібербезпеки (NCSC) повідомив деталі зловмисних дій Кремля щодо 16 з 29 членів НАТО протягом останніх 18 місяців. «Останні дані свідчать про те, що наші противники розглядають демократичні вибори як ключову вразливість відкритого суспільства», – зазначив він.

 

Гант також вказав на те, що в епоху інтернету «авторитарні держави здобули такі можливості підривати вільні суспільства, яким могли б позаздрити диктатори колишніх часів». Які саме кроки може зробити НАТО у відповідь на кібератаки з боку третіх країн, Столтенберґ і Гант не повідомили. Серед можливих варіантів реакції Заходу вони назвали нові санкції Європейської Унії.

 

Нагадаємо, що у четвер, 23 травня, розпочалися вибори до Європарламенту. Відкрилися виборчі дільниці цього дня в Нідерландах і Великій Британії. Громадяни більшості інших країн ЄУ проголосують в неділю, 26 травня.

23.05.2019