Розпочалися вибори до Європарламенту.

У різних країнах вони призначені на різні дати – від 23 до 26 травня.

 

 

Першими голосування розпочали мешканці Нідерландів і Великої Британії – у четвер, 23 травня. Першою відкрилася виборча дільниця на летовищі Амстердама – вже о 5.00 за місцевим часом. Про це повідомило видання Die Welt.

 

У Нідерландах в голосуванні можуть взяти участь майже 13 мільйонів мешканців країни. У 2014 році до виборчих урн на виборах до Європарламенту прийшло лише 37 відсотків виборців. Закриються виборчі дільниці о 21.00 за місцевим часом. Результати виборів оголосять вже в неділю, коли закінчиться голосування і в інших країнах Європейської Унії.

 

За даними соціологічних опитувань, лідерами голосування в Нідерландах можуть стати правляча консервативно-ліберальна Народна партія за свободу і демократію, очолювана прем'єр-міністром Марком Рютте, і правопопулістський «Форум за демократію» на чолі з Тьєрі Боде. Вони можуть набрати по 15 відсотків голосів виборців.

 

Нідерландська Соціал-демократична партія праці імовірно може отримати 13 відсотків. Один з її провідних функціонерів Франс Тіммерманс є кандидатом від європейських соціал-демократів на посаду президента Європейської комісії.

 

Водночас у четвер проходять вибори до Європарламенту і у Великій Британії, незважаючи на те, що ця країна виходить з Європейської Унії. У п'ятницю голосування розпочнуть громадяни Ірландії та Чехії, а 25 травня – Латвії, Мальти і Словаччини.

 

В інших країнах Європейської Унії вибори пройдуть у неділю, 26 травня. Всього в 28 країнах-членах Євроунії налічують 426 мільйонів громадян, котрі мають право взяти участь у цих виборах. Вони обратимуть 751 євродепутата.

23.05.2019