Указ про розпуск Верховної Ради опубліковано – вибори 21 липня.

 

Указ президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових виборів на 21 липня набув чинності.

 

Акт опубліковано в офіційному виданні "Урядовий кур'єр" 23 травня.

 

 

"Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України, постановляю: припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року", – йдеться в документі.

 

Нагадаємо, напередодні Верховна Рада на позачерговому, скликаному Володимиром Зеленським, засіданні відхилила всі президентські ініціативи щодо парламентських виборів – перехід на пропорційну виборчу систему і зниження виборчого бар'єра до 3%.

 

Увечері президент написав на своїй сторінці у Facebook, що він однаково підтримує ідею дочасних виборів, навіть якщо мажоритарна система збережеться.

 

"Вони розраховують за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради. Але я переконаний, що вони помиляються. І навіть у мажоритарних округах ви оберете нових політиків, здатних змінити країну не на словах, а на ділі", – написав Зеленський.

 

23.05.2019