Антикорупційна прокуратура відкрила провадження на Порошенка.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо правомірності дій колишнього Президента України Петра Порошенка у зв'язку з отриманням інформації про зловживання довкола компанії "Центренерго".

 

САП відкрила провадження після того, як керівник Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заслухав покази (а точніше, скарги) від колишнього народного депутата Дмитра Крючкова. Крючков приїхав в Україну перед другим туром виборів. Президент вважав, що екс-власник компанії “Енергомережа” зумисне дав згоду на екстрадицію, аби скомпрометувати Порошенка в переддень голосування.

 

 

"За результатами особистого прийому заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича громадянина Крючкова Д.В. щодо правомірності дій колишнього Президента України, ряду вищих посадових осіб органів державної влади, народних депутатів України та керівництва деяких суб’єктів великого підприємництва, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50%, прийнято рішення та внесено інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань", – ідеться у повідомленні САП.

 

Кримінальне провадження відкрили за низкою епізодів: 

– щодо злочинної діяльності службових осіб ПАТ “Центренерго” та Фонду державного майна;

– щодо злочинної діяльності службових осіб ПАТ “Центренерго” при закупівлі вугілля;

– за фактом заволодіння службовими особами ПрАТ “Нижньодністровська ГЕС” та ПАТ “Укргідроенерго” за попередньою змовою з іншими особами майном та коштами вказаних підприємств;

– щодо зловживання службовим становищем службовими особами ПАТ “Черкасиобленерго” та ПАТ “Азот”.

 

Крючков стверджує, що наглядова рада “Центренерго” спільно з ФДМУ та низкою держслужбовців “розподілили ключові посади в органах правління та наглядової ради ПАТ “Центренерго” з метою розкрадання коштів держтовариства".

 

Екстрадитований підприємець вважає, що дії щодо “Центренерго” координував сам Порошенко та близький до нього нардеп Ігор Кононенко.

 

Справу відкрито за ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем).

 

Як писав Z, народного депутата Дмитра Крючкова екстрадитували до України із Німеччини 16 квітня 2019 року. Детективи НАБУ зустріли Крючкова в аеропорту – згодом він вийшов з-за ґрат під грошову заставу.

 

 

Президент України Петро Порошенко припускав, що за добровільною здачею Крючкова правоохоронцям стоять інтереси Ігоря Коломойського.

 

"Три роки пан Крючков ховався по всьому світу, починаючи від Криму і РФ й закінчуючи Німеччиною, де він був затриманий. За декілька тижнів до виборів він іде і здається німецькій владі. За два тижні до виборів він пише заяву, що готовий добровільно повернутись в Україну і дати свідчення, і дає інтерв’ю журналістам… Це передвиборчі технології штабу мого опонента і його патрона пана Коломойського", – заявив Порошенко.

 

Дмитра Крючкова затримали в Німеччині 14 квітня 2018 року. Крючков є фіґурантом у справі про виведення коштів з компанії "Запоріжжяобленерго", в якій понад 60% акцій належать державі. Згідно з версією слідства, Крючков є організатором схеми, внаслідок котрої ВАТ "Запоріжжяобленерго" та ДП "Енергоринок" зазнали збитків на загальну суму понад 346 млн гривень.

 

22.05.2019