Верховна Рада відхилила всі виборчі законопроекти Зеленського.

 

Верховна Рада відмовилася включати до порядку денного проекти законів, подані президентом України Володимиром Зеленським з метою підготовки дострокових парламентських виборів.

 

Зокрема, ВР не включила до порядку денного законопроект №10319 "Про внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів України". За включення проекту у порядок денний проголосувало 92 депутати, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

Документ передбачав проведення виборів народних депутатів за пропорційною виборчою системою. Також проектом закону пропонувалося визначити, що виборчий бар'єр становитиме 3% голосів.

 

Натомість за закон "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу", котрий передбачав спрощення тендерних процедур для підготовки дочасних виборів, за включення проекту до порядку денного проголосувало лише 127 народних депутатів.

 

По завершенні голосування голова ВР Андрій Парубій зазначив: "Я буду змушений, змушений закрити сесію Верховної Ради України". Спікер запросив народних депутатів на чергове пленарне засідання у вівторок, 28 травня, – "для продовження нашої не простої, але такої потрібної для країни роботи".

 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у своїй інавґураційній промові оголосив про розпуск парламенту і констатував, що відтепер народні депутати мають два місяці роботи для прийняття низки термінових рішень, зокрема про запровадження "відкритих списків" у рамках пропорційної виборчої системи. Втім, у своєму законопроекті поезидент запропонував не "відкриті списки", а пересічну пропорційну систему.

 

"Застосувати пропорційну систему з відкритими списками на позачергових виборах народних депутатів України, які мають відбутися упродовж 60-денного строку з дня опублікування Указу президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, практично неможливо. Саме тому ці вибори мають проводитись за однією з виборчих систем, які застосовували на виборах в Україні раніше, і які є зрозумілими для виборців та тих, хто безпосередньо організовуватиме швидкоплинний виборчий процес. Такою виборчою системою є пропорційна виборча система із закритими партійними списками", – зазначив голова держави у пояснювальній записці до законопроекту.

 

Нагадаємо, позачергове засідання Верховної Ради в середу розпочалося з інформації, що АП не встигла передати народним депутатам законопроекти від Володимира Зеленського.

 

Як повідомив на початку засідання голова ВР Андрій Парубій, один із проектів зареєстрували допіру за дві години до засідання, а інший – за 15 хвилин до відкриття сесії, але з порушенням реґламенту.

 

"Другий поданий об 11:45, але, на жаль, був поданий із дуже грубим порушенням реґламенту – там передбачалося змінити і виборчу систему, і публічні закупівлі в одному законі, – констатував Парубій. – Але ми всіма силами апарату [Верховної] Ради допомагаємо представнику президента привести у відповідність до закону це подання. І як тільки він буде приведений у відповідність, одразу його зареєструють", – сказав спікер.

 

22.05.2019