Американські винищувачі перехопили шість російських військових літаків поблизу Аляски.

F-22 супроводжували росіян, поки ті не полишили зони ідентифікації.

 

 

Винищувачі військово-повітряних сил США F-22 перехопили в міжнародному повітряному просторі на захід від штату Аляска шість російських військових літаків – чотири російські стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95МС і два винищувачі Су-35. Про це на своїй офіційній сторінці у Twitter повідомило Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (North American Aerospace Defense Command – NORAD). 

 

Російські літаки розділилися на дві групи. В одну з них входили лише два стратегічні бомбардувальники Ту-95, в другій групі перебували два Ту-95 і два винищувачі Су-35. Американські винищувачі перехопили російські бойові літаки й супроводжували їх доти, допоки росіяни не полишили району, що прилеглий до повітряного простору США. Ця лінія периметра розташована за межами національного повітряного простору, однак всередині неї за всіма іноземними літаками ведуть постійне спостереження. Це роблять для того, щоб скоротити час реагування в разі виникнення загрози безпеці.

 

За проведенням операції стежив літак, обладнаний системою дальнього радіолокаційного виявлення і попередження – AWACS, говориться в повідомленні NORAD. Американські військовики повідомили, що російські літаки весь час перебували в міжнародному повітряному просторі.

 

«Наша здатність стримувати і ліквідовувати загрози для життя наших громадян і стратегічно важливої ​​інфраструктури починається з виявлення, відстеження та ідентифікації літаків в нашому повітряному просторі. Американські сили ППО перебувають в стані готовності 24 години на добу, сім днів на тиждень, 365 днів на рік», – заявив командувач NORAD, генерал Терренс О'Шонессі (Terrence O'Shaughnessy), коментуючи інцидент.

 

У Міноборони Росії назвали політ Ту-95МС уздовж західного узбережжя Аляски і північного узбережжя Алеутських островів плановим. Цікаво, що винищувачі Су-35 в офіційному повідомленні Москви не згадані. 

22.05.2019