Зеленський призначив главою АП Андрія Богдана всупереч закону про люстрацію.

 

Президент України Володимир Зеленський призначив головою Адміністрації Президента Андрія Богдана. Пан Богдан – керівник юридичного керунку у виборчому штабі Зеленського, адвокат Ігоря Коломойського.

 

Про це йдеться в указі №304/2019, опублікованому на офіційному сайті президента.

 

 

"Відповідно до частини третьої статті 106 Конституції України, ураховуючи пункт 2 частини третьої статті 3 Закону України «Про державну службу», постановляю призначити Богдана Андрія Йосиповича главою Адміністрації Президента України", – йдеться у документі.

 

Задля того, щоб призначити Богдана, Зеленський пішов на порушення закону "Про очищення влади" (люстрацію). Слід нагадати, що соратник переможця виборів не міг очолювати Банкову через те, що був люстрований як колишній урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики (Кабінет Миколи Азарова). Перед виборами про Богдана писали, що він шукає способу отримати висновок у Конституційному суді про неконституційність люстраційного закону.

 

Водночас, прикметно, що Зеленський заапелював до іншого закону – "Про державну службу" – котрий зазначає, що норми закону про держслужбовців не поширюються на керівництво АП.

 

Андрієві Богдану – 42 роки. Народився у Львові, у Львові ж учився й отримував адвокатську ліцензію. Родина живе на Турківщині.

 

У 2014 році балотувався у Верховну Раду за списком БПП – згодом "Солідарність" вилучила його зі списку після початку конфлікту Порошенка з Коломойським і Корбаном.

 

Також Володимир Зеленський призначив іще дев'ятьох осіб у свою команду на Банковій.

 

Зокрема, Зеленський повернув у ієрархію влади посаду першого помічника президента України, віддавши її бізнесовому партнеру з "95-го кварталу" Сергію Шефіру. У часи Леоніда Кучми функцію першого помічника виконував Сергій Льовочкін, а при Вікторові Ющенку – Олександр Третьяков.

 

 

Першим заступником голови АП призначено Сергія Трофімова. Пан Трофімов – виконавчий продюсер "Студії Квартал-95", куратор кінематографічного напрямку студії. Фіґурував у журналістському розслідуванні проекту Bihus.info, котрий отримав доступ до переписки Зе-штабу.

 

Найцікавішим призначенням серед заступників є Олена Зеркаль, котра дотепер була заступницею міністра закордонних справ України, відстоювала інтереси України на процесах проти Росії в міжнародних інституціях.

 

Олена Зеркаль на переговорах із гостями інавґурації

 

Іншими указами президент призначив заступниками голови АП Юрія Костюка, Руслана Рябошапку та Кирила Тимошенка. 
 

Костюк – сценарист серіалу "Слуга народу".

 

Рябошапка – колишній член НАЗК. Постійно супроводжував Зеленського на зустрічах із іноземцями в час, коли той був кандидатом у президенти.

 

Тимошенко – керівник телепродакшн-компанії GoodMedia, котра фільмувала ролики для Зеленського.

 

Радником президента, а заразом представником президента у Верховній Раді призначено Руслана Стефанчука – головного ідеолога виборчої кампанії. Перед другим туром Зеленський відрекомендував доктора юридичних наук Стефанчука як особу, відповідальну за законопроектну роботу та розбудову інституцій.

 

Виконавець діджитал-кампанії Зеленського Михайло Федоров отримав статус помічника (поза штатом).

 

Помічником президента призначено Андрія Єрмака – юриста, котрий працює у сфері кіно та медій. 

 

22.05.2019