Bihus.info: У штаб Зеленського входять ділки олігарха Коломойського і митника Калєтніка.

 

До виборчого штабу Володимира Зеленського входять не лише особи, споріднені з олігархом Ігорем Коломойським, а й свита колишнього керівника Митної служби часів "режиму Януковича" Ігоря Калєтніка. Також простежуються щораз сильніші зв'язки команди Зеленського з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим – через народного депутата Антона Геращенка.

 

Про це йдеться у журналістському розслідуванні проекту Bihus.info, оприлюдненому у п'ятницю. Під час проведення розвідки журналісти отримали доступ до переписки між членами штабу й змогли верифікувати низку абонентів саме як реальних учасників кампанії на боці Зеленського.

 

 

Так, виборчий штаб кандидата Зеленського умовно ділиться на чотири групи, які контролюють окремі напрями роботи та мають своїх лідерів: "Квартал", "Дядя", "Нижні" та "Регіон" – так описав структуру штабу координатор Зе-команди Олександр Корнієнко у листуванні з виконавчим продюсером "Кварталу" Сергієм Трофімовим.

 

Групою "Дядя" керує адвокат олігарха Ігоря Коломойського Андрій Богдан, котрий є завсідником штабу Зеленського і, зокрема, репрезентував інтереси кандидата на зустрічі з директором НАБУ Артемом Ситником. Після того, як журналісти опублікували першу частину розслідування про Богдана, штаб визнав, що співпрацює з цим адвокатом. 

 

Із листування членів команди Зеленського випливає, що функції Богдана в штабі Зеленського виходять далеко за межі юридичного напрямку: у переписці співробітники штабу говорять між собою, що у Богдана є відокремлений "медіа-офіс" з власним бюджетом, управлінням та повноваженнями.

 

Два тижні тому проект Bihus.info зафіксував на відео, як Богдан іде на обід саме з групою медійників у кафе поряд зі штабом. Поруч з адвокатом – засновник продакшну "Гуд Медіа", який займається трансляціями, зйомкою соціальної та політичної реклами Кирило Тимошенко і "кварталівець", ведучий Артем Гагарін. В листуваннях штабістів Тимошенка згадують саме як члена групи "Дядя".

 

 

Ще одна з груп впливу у штабі Зеленського – група "Нижні". Назва групи збігається, ймовірно, з прізвищем лідера – юриста Сергія Нижного. Нижний і його юридична компанія "Хіллмонт Партнерс" співпрацювали з "Кварталом", консультували студію щодо податків, зараз обслуговують партію. 

 

Раніше Сергій Нижний вже потрапляв у розслідування Bihus.Info: редакція з’ясувала, що житло, в якому мешкає нардеп та соратник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, розділили на дві квартири, і власником однієї з них став саме Нижний. Нині Геращенко відкрито підтримує Володимира Зеленського.

 

 

Третю групу штабісти називають "Регіони". Лідер цієї групи – Ілля Павлюк, якого в листуваннях називають "Ілля Миколайович". За президентства Януковича Павлюк “засвітився” помічником нардепа Ігоря Калєтніка.

 

Головна функція Павлюка в штабі Зеленського – координація і фінанси регіональних представників команди. Наприклад, пошук фізичних осіб-підприємців зі стабільним доходом та без боргів для поповнення через них виборчого фонду або ж контроль на місцях.

 

Через Павлюка проходить координація і фінанси, але його прізвище не згадується на сайті штабу Зеленського. Можна припустити, що його роль не афішують навмисно.

 

Більшість згадок Павлюка у ЗМІ стосуються періоду його діяльності часів Януковича. У статтях того періоду Павлюка називають "рішалою на митниці", "посередником у митних питаннях" і навіть "королем контрабанди" у Західному регіоні. У момент активної співпраці з митницею Павлюка її офіційно очолював Ігор Калєтнік.

 

Четверта група впливу у штабі – "Квартал". Її лідери – бізнес-партнери Зеленського по кіноіндустрії брати Сергій та Борис Шефіри.

 

 

19.04.2019